Elmaslar çöp oldu! Artık kolayca üretilebiliyor...

Oluşumu milyarlarca yıl gerektirdiği, nadir bulunduğu ve mükemmel görünüme sahip olduğu için paha biçilemeyen elmas, bilim adamları tarafından laboratuvar ortamında, üstelik oda sıcaklığında ve kısa zamanda elde edildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.11.2020, 12:36
Elmaslar çöp oldu! Artık kolayca üretilebiliyor...

Bilim insanları, laboratuvar ortamında ve üstelik oda sıcaklığında yaptıkları çalışmada dakikalar içinde elmas ürettiler.

Small dergisinde yayımlandı

Phys.org internet sitesinde yer alan habere göre, Ulusal Avustralya Üniversitesi ve RMIT Üniversitesinde kadrolu ekip bir araya gelerek oda sıcaklığına sahip laboratuvar ortamında iki tür elmas elde ettiler ve bununla ilgili bilimsel çalışmanın ayrıntılarını Small dergisi ile paylaştılar.

İki tür elmas elde edildi

İki tür elmastan ilkini "nişan yüzüğü elması" olarak tarif eden bilim insanları, yüzüklerde bulunan cinsteki elması birkaç dakika içinde elde ettiklerini belirttiler. Çalışma grubundaki bilim insanları, elde ettikleri diğer elmasın ise doğada bulunan, kristal yapısı sebebiyle "altıgen elmas" diye isimlendirilen "Lonsdaleite" olduğunu açıkladılar.

Elmas nasıl oluşuyor?

Doğal elmasın meydana gelmesi milyarlarca yıl sürüyor. Elmasın oluşması için sadece uzun zaman yeterli değil. Yüksek basınç ve çok yüksek sıcaklık gerektiriyor. "Zaman, sıcaklık ve basınç" üçlüsü ile oluşan elmaslar, sadece oluşumunun güçlüğü ve nadir oluşu sebebiyle değil, yapısı ve görünümü ile de paha biçilmez hâle geliyor.

Elmasların oluşumu, dünyanın çekirdeğine yakın derinliklerde, yer kabuğunun altında gerçekleşiyor. Yer kabuğu hareketleri, volkanik olaylar ve depremler sebebiyle zerre miktarlarda elmasın yer yüzüne çıktığı değerlendiriliyor.

Çalışmanın püf noktası

Akla gelen ilk soru ise bilim insanlarının yüksek sıcaklık ve basıncı nasıl sağladığı ve zaman sorununu nasıl çözdüğü. Bu sorunun cevabını veren Ulusal Avustralya Üniversitesi profesörü Jodie Bradby, laboratuvardaki çalışmadaki püf noktanın "basıncı uygulama biçimleri" olduğunu kaydederek, çok yüksek basınç dışında karbonun "kaykılma" olarak ifade edilen tepkimeyi tecrübe edişine izin verdiklerini ifade etti.

Profesör Jodie Bradby, bu "kaykılmanın" bükme gücüne benzediğini, karbon atomlarının bir yöne doğru hareket etmelerini sağlayarak iki farklı türde elması elde ettiklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar (1)
Bende bi tas var bilgi almak istiyorum 3 yıl önce