Eleştiri oklarının hedefindeki Facebook’tan çarpıcı hamle: Çocuk Instagramı geliyor! 

Facebook’un, bir süre önce satın aldığı sosyal medya uygulamasının ergenlik çağındaki gençler üzerindeki olumsuz yansımalarını bildiği fakat buna karşın “çocuk Instagramı” üreteceği ortaya çıktı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.09.2021, 08:37 15.09.2021, 09:34
Eleştiri oklarının hedefindeki Facebook’tan çarpıcı hamle: Çocuk Instagramı geliyor! 

Facebook’un kurum içi raporlarından bazılarını sızdıran uluslararası bir gazete, sosyal medya şirketinin bir süre önce satın aldığı Instagram uygulamasının, başta ergenlik çağındaki gençler olmak üzere pek çok kişi üzerinde zararlarının bulunduğunu ve bunun da raporlara çok kez yansıtıldığını ortaya çıkardı. 

Söz konusu raporlardan birinde, intiharı düşünen gençler arasında İngiliz kullanıcıların yüzde 13’Ünün ve ABD’li kullanıcılarının da yüzde 6’sının bu düşüncelerini Instagram’a bağladığı bilgisi yer alıyordu. Ayrıca bir başka raporda da ergenlik çağındaki kızların yüzde 32’sinin bedenleri konusunda kendilerini kötü hissettikleri, ergenlik çağında olup da böyle düşünen erkeklerin oranının da yüzde 14 olduğu ve bunun sorumlusu olarak da Instagramı gördükleri bilgisi yer alıyor. 

“Gençlerin büyük bölümü hala etkilenmiyor” 

Fakat Facebook, gençlerin büyük bölümünün Instagram’dan hala olumsuz etkilenmediğini ve gençleri en çok etkileyen gönderilerin de onların seçimleri sonucu ana sayfalarına düştüklerini aktarıyor. Raporun, şirketin CEO’su Mark Zuckerberg’e sunulduğunu aktaran gazetenin sahip olduğu bilgiye göre şirket, gençlerin daha az zarar görmeleri fakat daha çok Instagram kullanmaları için herhangi bir çözüm üretemediklerini ifade etti.

 

13 yaş altı çocuklar için Instagram üretiliyor 

Tüm bu verilere rağmen ise Facebook’un, 13 yaş ve altı çocuklar için bir tür Instagram uygulaması geliştirdiği açıklandı. Bu durum ise ABD kongre üyelerinin büyük tepkisine neden oldu. Massachusettes Temsilcisi demokrat Lorin Trahan, Facebook’u eleştirdi ve çocuklar için uygulama yapmaktan vazgeçip mevcut uygulamanın gençler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmaları gerektiğini belirtti. 

Uygulamanın çocuklar üzerindeki etkileri açıklanmıyor 

Washington Temsilcisi cumhuriyetçi Cathy McMorris Rodgers ise Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komitesi’nin Facebook’a “Instagram’ın çocukların akıl sağlığı üzerindeki etkilerini belirten raporları halka aç” bildirisi yollamasına rağmen Facenook’un bunu reddettiğini hatırlattı.  

Facebook ise araştırmaların mülkiyet haklarını ve katılımcıların özel bilgilerini korumak amacıyla araştırmaları paylaşamayacaklarını fakat şirketin araştırmalar konusunda daha şeffaf olmak için çalışmalar yürüttüğünü belirtti. 

Instagram kullanıcılarının yüzde 40’ı 22 yaş ve altı 

Yayınlanan analiz raporlarına göre ise Instagram uygulamasını kullananların yüzde 40’ı, 22 yaş ve altındaki gençler. Öte yandan ABD’de Facebook uygulamasını her gün kullanan 5 milyon gence karşılık Instagram uygulamasını her gün kullanan genç sayısı 22 milyon. Araştırmalara göre gençler, Instagram’da, Facebook’tan yüzde 50 daha fazla vakit geçiriyor. 

Yorumlar (0)