Elektronik cihazlarda önemli adım! Garanti süresi uzuyor mu?

Avrupa Birliği Parlamentosu, elektronik cihazların onarımı ile ilgili önemli bir karara imza attı. Parlamento, cihaz sahiplerinin ürünlerini kendi imkânlarıyla onarmasını kolaylaştıran teklifi kabul ederken, garanti sürelerinin uzatılması konusunda da olumlu rapor verdi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.04.2022, 13:47 10.04.2022, 09:13
Elektronik cihazlarda önemli adım! Garanti süresi uzuyor mu?

Parlamentonun geçen ay gerçekleştirilen toplantısında dikkat çeken taslaklardan biri de onarım hakkı başlığıydı. Parlamentoya sunulan ve cihaz sahiplerinin ürünlerini kendi başlarına onarmasını kolaylaştırmayı hedefleyen teklif kabul edildi ve yasalaşma sürecine ilk adım atıldı. Yapılan oylamada bu gündem maddesi ile ilgili 509 evet oyu çıktı. 

Ankete katılan vatandaşların ezici çoğunluğu cihaz onarımlarının kolaylaştırılmasını istiyor

Sunulan taslakta halk görüşlerine de yer verilerek, öneriler sıralandı. Avrupa Birliği bünyesinde bulunan ülke vatandaşlarının ezici çoğunluğu, ürünlerinin onarımının kolaylaştırılmasını talep etti. Sunulan taslakta dikkat çeken bir diğer nokta ise ankete katılan yüzde 77’lik kesimin elektronik ürünlerini değiştirmek yerine tamir etmeyi seçmesi oldu. Bu sonuçla üretici firmaların daha kolay şekilde tamir imkânı olan ve daha dayanıklı cihazlar tasarlaması gerektiği vurgulandı. 

Onarım için kılavuz ve yedek parçaya erişimin kolaylaştırılması isteniyor

Parlamentoya sunulan taslakta, vatandaşların bu cihazları onarabilmek için kılavuz ve yedek parçaya ulaşımının sağlanması ve kolaylaştırılması gerekliliğinin altı çizildi. 


 

Garanti sürelerinin uzatılması gündemde

Gündem maddesi ele alınırken dikkat çeken bir diğer başlık ise elektronik cihazların garanti süresi oldu. Sunulan teklifte garanti sürelerinin uzatılması yönünde bir ihtiyaç olduğu belirtilerek, gereğinin yapılması istendi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Parlamento üyesi Marcel Kolaja, “Daha uzun dönemlere yayılan garanti süreleri, vatandaşlarımızı cihazların değiştirmek yerine tamir ettirmeye yönlendireceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Yasalaşma süreci uzun bir sürece yayılabilir

Olumlu geri dönüşlerin görüldüğü taslak çalışması, herhangi bir sorun yaşanması halinde bu yılın üçüncü çeyreğinde mevzuat biçiminde yeniden parlamento gündeminde yer alabilir. Ancak uzmanlar bu taslağın yasalaşma sürecinin uzun bir süreç olduğunu vurgulayarak, kısa süreli bir sonucun beklenmemesi gerektiğini vurguladı. 

Türkiye’de de geçerli olacak?

Parlamentoda taslak görüşmeleri devam ederken, bu değişimin Türkiye’de de geçerli olup olmayacağı merak konusu oldu. Uzmanlar tarafından yapılan değerlendirmelerde, AB mevzuatları ile uyum çalışmaları ele alındığında parlamentoda çıkacak olan olumlu bir kararın Türkiye’de de hayata geçirilmesi yüksek ihtimal olarak değerlendiriliyor. 

Apple, Google ve Samsung, kendi self servis programlarını kamuoyu ile paylaşmıştı

Hazırlanan taslak öncesinde bazı adımlar atan Apple, Google ve Samsung gibi dev kuruluşlar, self servis adı verilen kişisel onarım programlarını açıklayarak kamuoyu ile paylaşmıştı. Atılan bu adıma rağmen bu programlar şuan aktif şekilde değerlendirilmiyor. Parlamentoya sunulan teklifin yasalaşması halinde, ilerleyen dönemde pek çok elektronik cihaz üreticisinin de kendi programlarını açıklaması kuvvetli ihtimal olarak görülüyor. Böylelikle tüketicilerin mustarip olduğu bazı teknik sorunlar, hayata geçirilen bu program aracılığı ile bireysel olarak onarılabilecek. 

Yorumlar (0)