Elektrikli otobüsler Samsun’da kullanıma çıkıyor: Pilleri ASELSAN’dan  

Samsun Büyükşehir Belediyesi ve ASELSAN, ortak bir anlaşmaya imza atarak elektrikli otobüs kullanımını başlatmayı hedefliyor. Yerli üretim elektrikli otobüsler, çok yakında Samsun’da kullanılacak. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.06.2021, 11:58
Elektrikli otobüsler Samsun’da kullanıma çıkıyor: Pilleri ASELSAN’dan  

Samsun Büyükşehir Belediyesi, ASELSAN ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğinde yeni bir proje başlatılıyor. Egzoz gazını ortadan kaldırmak, çevre temizliğine katkı sağlamak ve yakıt tasarrufu yapmak gibi konuları sağlamak amacıyla başlatılan projede amaç, elektrikli otobüsleri yaygınlaştırmak.

Pilot il olarak seçilen Samsun’da çok yakında elektrikli otobüs kullanımı başlayacak. Bakanlık önderliğinde başlatılan projede otobüsün en büyük ihtiyacı olan pilleri ise ASELSAN üretecek.

Lityum elektrikli otobüsler ile çevre sağlığı sağlanacak

Lityum pile sahip olacak elektrikli otobüsler ile çevre sağlığının korunması amaçlanırken elektrikli araç kullanımı da yaygınlaştırılmaya çalışılacak. Samsun genelinde iki adet şarj istasyonu kurulacak ve Belediye tarafından 10 adet otobüs satın alınacak. 

Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Demir: “Ülkemizde elektrikli otobüs seferlerini başlatan ilk şehir olacağız. Bu otobüsler ile ulaşımda değişikliği hedefliyoruz. İhalemizi en kısa zamanda yapacağız ve pilleri de bizim otobüslerimize özel olarak ASELSAN üretecek. On otobüsün beşi ilk etapta Taflan-Çatalca ve Havaalanı arasında devreye girecek. Bu otobüslere alıştığımız takdirde de şehrimizdeki tüm hatlar için otobüs sağlayacağız.”

Yakıt tasarrufu sağlayacak

Başkan Demir: “Sefer yapacak son teknoloji sahibi otobüslerimiz, normal otobüslerimize göre daha fazla yakıt tasarrufu sağlayacak. Örneğin mazot yakıtlı otobüsün bize günlük maliyeti bin 300 ile bin 500 bin TL arasında olurken elektrikli otobüsün günlük maliyeti ise 90 TL. Bu otobüsleri güneş enerjisiyle kullandığımızda ise bize günlük maliyeti 15 TL civarında oluyor. Yatırım maliyeti olarak da raylı sistemlerden 12 kat, troleybüsten ise 6 kat daha ucuz. Bu otobüsler 3 saatte şarj edilebiliyor ve tam şarj ile 300 kilometre yol gidebiliyor. Bazı durumlarda ise 400 kilometreye kadar yol alabiliyor.”

Hızlı şarj olan ve sessiz otobüsler

Ulaşım Daire Başkanı Kadir Gürkan: “Elektrikli otobüsler hem hızlı şarj oluyor hem de sessiz çalışıyor. Ayrıca emisyon değerinin düşük olması ve işletme maliyetinin azalıp yakıt tasarrufunun sağlanması ile birlikte hava kirliliği ve gürültü kirliliği azalmış olacak. Bu otobüsler, sera gazını azaltması sebebiyle yaşam kalitesini de yükseltecek.” 

Yorumlar (0)