El yazısından ruh hâli belirlenecek

Rusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi’nde (MEPhI) çalışan araştırmacılar, İngiltere, Finlandiya ve İsrail’den bilim insanlarıyla birlikte yürüttükleri araştırmada lazer aracılığıyla insanların el yazısını inceleyerek onun ruh hali ve psikolojik özelliklerini tespit eden bir yöntem geliştirdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 20.11.2019, 11:44
El yazısından ruh hâli belirlenecek

Yapılan araştırmada seyreltik çözelti içindeki küçük parçacıklardan dağılan lazer ışığının şiddetinin ve değişiminin ölçülmesi prensibine dayanan dinamik ışık saçılımı yöntemi kullanıldı. Işık saçılımı neticesinde lazer benekleri olarak isimlendirilen pozitif ve negatif girişim alanları meydana geliyor.

Suçluların tespiti için önemli bir gelişme

Söz konusu araştırmayı yürüten ekibin yöneticisi, MEPhI ve Birmingham’daki Aston Üniversitesi’nden Prof. İgor Meglinskiy, konuya ilişkin Sputnik’e bir açıklamada bulundu. Meglinskiy, lazer benekleri analiz yönteminin özellikle suç bilimcilerin suçlu, mağdur ve cinayet şahitlerinin el yazısının özelliklerini incelemesine önemli katkılar vereceğine dikkat çekti.

Meglinskiy, sonraki aşamada yürüttükleri araştırma sonuçlarının uygulamalı tıp ve kriminoloji alanlarında kullanılmasını sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.

Sonuçlar değerlendirilecek

Şu an itibariyle İsrail’deki Weizman Enstitüsü’nden Prof. Viyaçeslav Kalçenko ile adli tıp ve yazı inceleme uzmanı Dr. Yuriy Kuznetsov’un başkanlığındaki araştırmacı ekibin katılımıyla yapılan araştırmanın sonuçları değerlendirilecek. Değerlendirme sonunda ise yöntemin kriminoloji alanında kullanımı için hazırlıklar başlayacak. Gerekli olursa söz konusu yöntem psikotrop maddelerin insan üzerindeki etkisinin ortaya çıkarılması için de kullanılabilecek.

Bilim insanlarının değerlendirmelerine göre, bu yöntem ayrıca otizm, Alzheimer ve Parkinson, epilepsi, şizofreni olmak üzere pek çok ruh ve sinir hastalıkları için temassız teşhis konulmasında etkili olabilir. Bu yöntem özellikle çocuk tedavisinde önemli rol oynayabilir, çünkü bu yöntem sayesinde çocuğun el yazısı veya resim çizme şekline göre hastalığının ilerleyip ilerlemediği ve tedavisinin ne kadar etkili olduğu tespit edilebilir.

Yorumlar (0)