El Nino, ani yağışları artıracak mı? Uzmandan uyarılar
Deniz yüzey suyu sıcaklıklarını artıran El Nino etkisi, Türkiye'nin çevresindeki denizleri etkiliyor. Bu yıl ekim ayında deniz suyu yüzey sıcaklıkları rekor kırdı. El Nino'nun ani yağışlara sebep olduğunu kaydeden Prof. Dr. Cem Gazioğlu, bu hava olayının etkilerinden bahsetti.

Bu yıl haziran ayında başlayan El Nino etkisi, kaydedilen en sıcak yaz aylarının görülmesine neden oldu. El Nino'da dolayı ekim ayında hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretti. Copernicus İklim Değişikliği Servisi, ekim ayında ortalama deniz sıcaklığının 20,79 santigrat derece olduğunu bildirdi. Ekim ayı deniz yüzey suyu sıcaklık rekoru kırıldı.
Türkiye çevresindeki denizlerin yüzey suyu sıcaklığında devas artış
Ekim ayında Türkiye'nin etrafındaki denizlerde yüzey suyu sıcaklıkları, önceki yılların ortalamasından fazla ölçüldü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü ekim ayı itibarıyla Akdeniz'de deniz suyu sıcaklığının 27, Ege'de 24, Marmara'da 20,8 ve Karadeniz'de 20,6 derece olduğunu bildirdi. Bu sıcaklıkların, 1970-2022 yıllarındaki ortalama değerlerden 3-4 derece daha sıcak olduğu kaydedildi.
Cem Gazioğlu: "Tuna Nehri baskılanıyor, Karadeniz ve diğer denizlerimiz etkileniyor"
Prof. Dr. Cem Gazioğlu, sonbahara rağmen denizlerin bu yıl geç soğuduğunu, bunda El Nino'nun etkisinin olduğunu aktardı. İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü olan Gazioğlu, "Denizlerde bu ısınma net şekilde görülüyor. Tuna Nehri, El Nino nedeniyle baskılanıyor. Karadeniz'in suyunun yüzde 60'ı buradan sağlanıyor. Dolayısıyla Tuna Nehri'ndeki debi düşüklüğü, Karadeniz'in ısı bütçesini sarsıyor." dedi.
"El Nino'nun etkisi, bulunduğumuz bölgede çok fazla"
El Nino'dan dolayı hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyrettiğini kaydeden Gazioğlu, "Bulunduğumuz coğrafyada El Nino'nun etkisi daha fazla oluyor. Eskiden 7-8 yılda bir gelen El Nino, artık 3-4 yılda bir etkili olmaya başladı. Karadeniz'deki ısınma, çevremizdeki tüm denizleri etkiliyor. Bu kütleleri, boğazlar üzerinden Marmara, Ege ve Akdeniz'e taşınıyor. Bu da sıcaklık transferine sebep oluyor. Önceki yıllarla karşılaştırınca bu sular, 1 derece daha sıcak." ifadelerini kullandı.
"Ani yağışlar artacak"
Kasım ayında da atmosfer sıcaklıklarının yüksek seyrettiğini, bunun denizlere etkisinin kesinlikle görüleceğini vurgulayan Gazioğlu, "Denizler soğuyamayınca bu durum, hava kütleleri üzerinde etkili oluyor. Ani yağışların sebeplerinden biri de bu. Cumartesi günü İstanbul'da bunu gördük. Deniz üzerinden geçen hava kütlelerinin nem doygunluğu artıyor. Denizler soğumayınca su buharı atmosfere taşınıyor. Atmosfer katmanları arasında ısı farkı oluşuyor. Hava kütleleri hızlı şekilde üst katmanlara yükseliyor. Bu esnada da taşıdıkları nem, yağış olarak boşaltılıyor." dedi.
"El Nino, en çok balıkçılığı etkileyecek"
Gelecek yıllarda soğuk ve sıcak su katmanlarının sınırlı şekilde oluşması nedeniyle balıkların göç yollarının değişeceği ve dolayısıyla balıkçılığın olumsuz yönde etkileneceğini kaydeden Gazioğlu, "Tatlı su girdisinin azalması ve su kütlesindeki hareketliliğin farklılaşması nedeniyle balıkçılık bölgelerinde değişim yaşanacak." diye konuştu.