Ekşi Sözlük

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.11.2020, 16:21
Ekşi Sözlük

     1999 Şubat ayında “www.eksisozluk.com” uzantısıyla faaliyet göstermeye başlayan Ekşi Sözlük kişi, sözcük ve terimlerle ilgili espri, yorum, anket, link ve bilgilerin paylaşıldığı interaktif özelliğe sahip bir platformdur. Türkiye’deki siber kültür anlayışının oluşmasında en etkili oluşumlardan biri olan Ekşi Sözlük aynı zamanda en çok tıklanan başarılı web siteleri arasındadır.

Ekşi Sözlük Nedir?

     15 Şubat 1999’da Sedat Kapanoğlu tarafından oluşturulmuş Ekşi Sözlük ‘katılımcı sözlük’ özelliği ile kayıtlı kullanıcıların terim, sözcük veya kişiler ile ilgili bilgilerini, deneyimlerini, yorumlarını paylaşabildikleri bir web sitesidir. Başlangıçta bir tür amatör blog olarak açılan Ekşi Sözlük kısa süre içerisinde Türkiye’de popülerlik kazanmaya başlamıştır.

     Ekşi Sözlük sitenin yazarları tarafından açılmış olan entry (giriş ya da kayıt) altında konuyla ilgili bilgi, deneyim, yorum, espri veya anketlerin paylaşıldığı metinlerin içerisinde ‘bakınız’ ile belirtilen linkler sayesinde sonsuz noktalara ulaşma imkanı veren bir platformdur.

Ekşi Sözlük Üyelik

     Belirli bir konsept sınırlamasına sahip olmayan Ekşi Sözlük’ün katılımcı sözlük özelliği ile üye olan yazarların açtıkları konular ile ilgili ansiklopedik esaslı düz bilgiler vermesinin ötesinde özgürce ve yaratıcı bir şekilde yorum yapabilmelerine imkan tanıması platformun diğer interaktif web sitelerinden ayrılan bir özelliğidir.

     Ekşi Sözlük yazarlarının hayatın içinden insanlar olması yapılan yorumların daha içten ve anlaşılır olmasına bu durum da büyük kitlelere ulaşmasına yol açmıştır. Resmi kaynakların monoton ve düz anlatım tarzlarındansa Ekşi Sözlük’ün içten ve samimi üslup ile bilgi vermesi kullanıcıların tercih etmesindeki önemli noktalardan bir tanesidir. Kullanıcılarına rotası belli olmayan geniş bir bilgi yolculuğu sunan Ekşi Sözlük zihinlerde “kutsal bilgi kaynağı” sloganı ile yer bulmaktadır.

Ekşi Sözlük'te Statüler

     Amatör olarak faaliyet göstermeye başlayan Ekşi Sözlük tüm özgürlükçü görüntüsüne rağmen “ssg” rumuzunu kullanan site kurucusu istediği zaman entryleri düzenleme ve yazarların alınıp çıkarılmaları konusunda söz sahibidir. Sözlük içerisinde hiyerarşik bir düzen bulunmaktadır. Bununla birlikte ayrıca Ekşi Sözlük’de ‘moderatör’, ‘gammaz’, ‘praetor’ ve ‘yazar’ statüsüne sahip kullanıcılar bulunmaktadır.

     ‘Moderatör’ Ekşi Sözlük içerisinde yazılanların kurallara uygun olup olmadığıyla ilgilenen, yazarları yönlendiren, entry silebilme ve düzeltebilme yetkilerini elinde bulunduran yöneticidir. ‘Gammaz’ ise denetimde moderatöre yardımcı olur ve düzeltilmesi gereken entryleri açıklamalarıyla birlikte modaretaöre iletirler.

     ‘Preatör’ bilişimde MS Exchange mesajlaşma programı içerisinde software yani spam önleyici bir sistem olarak görev yaparken Ekşi Sözlük’te yasalara uyumu inceleyen gönüllü sözlük yazarlarıdır. ‘Yazar’ ise Ekşi Sözlük kapmasımda belli bir rumuza sahip olup metin girebilme hakkını elinde bulunduran kullanıcılardır. Sistemin oluşumundan gelişimine kadar katkıda bulunurlar.

Yorumlar (1)
PERVASIZ 3 yıl önce
BU PLATFORMU HAKETMEYEN KENDİSİNİ YAZAR ZANNEDEN BİRSÜRÜ ARKADAŞIMIZ BURADA NE ARIYOR ANLAMIYORUM DOĞRUSU.