Ekranlar kanser ediyor

Televizyon, bilgisayar, laptop, tablet ve cep telefonları ekranları karşısında geçirilen sürenin 2 saat ile sınırlı tutulması durumunda kanser gibi hastalıklara yakalanma riskini azalttığı ortaya çıktı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.07.2020, 14:02
Ekranlar kanser ediyor

Televizyon, bilgisayar, laptop, tablet ve cep telefonu ekranı başında geçirilen süreyi 2 saat ile sınırlandırmanın, ölüme yol açan hastalıkları engellediği, geciktirdiği ya da zayıflattığı kanıtlandı.

Glasgow Üniversitesinde yürütülen çalışmaya ilişkin haber yapan BBC, ekran karşısında geçirilen sürenin hastalıklara olan etkisinin incelendiği bilimsel araştırmanın sonuçlarını yayınladı.

Ekran karşısında geçirilen sürenin 2 saat ile sınırlandırılması ile kanser ve kardiyovasküler rahatsızlıklar gibi sağlık risklerinin en düşük seviyeye gerilediği ispat edildi.

Sadece geleneksel televizyon ya da bilgisayar ekranı değil, aynı zamanda tablet ve cep telefonunda video izlemenin de dâhil edildiği bilimsel araştırmada, 2006-2018 senelerinde 37 ila 73 yaş ve üzeri yaklaşık 500.000 katılımcının, ekran karşısında geçirdiği süre ile sağlık durumları baz alınarak denekler karşılaştırıldı.

Bilimsel araştırmanın sonunda, 500.000 katılımcıdan ekran karşısında geçirdikleri süreyi günde 2 saatle kısıtlı tutanlardan hayatını kaybedenlere bakıldı.

Tüm ölümlerin yüzde 5,62'sinin, kardiyovasküler (tansiyon, damar tıkanıklığı, koroner kalp hastalığı gibi) rahatsızlıkların yol açtığı ölümlerin de yüzde 7,97'sinin önüne geçildiği saptandı.

Bilim insanları, bulgulara bakarak, yetişkinlerin sağlık açısından ekran karşısında geçirilen süreyi en aza indirmesi gerektiği önerisinde bulundu.

Yorumlar (0)