Ekrandan tat almayı sağlayan cihaz geliştirildi

Son yıllarda birçok teknolojik gelişme ile cihazlar duyularımıza hitap eder oldu. Bu anlamda yaşanan yeniliklerden biri de Japonya’da geliştirilen tadılabilir ekranlar. Yapılan bu yenilikle birlikte ekranda yer alan yemekleri tatmak mümkün olacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.12.2021, 19:35 28.12.2021, 09:07
Ekrandan tat almayı sağlayan cihaz geliştirildi

Sinema dünyasında interaktivite yıllardır gelişiyor. 3 boyutlu filmler ile görüntülerin ekrandan çıkması ve sinema salonunda kullanılan hareketli koltuklarla beraber gün geçtikçe sinema deneyimi sadece gözümüze değil farklı duyularımıza da hitap eder oldu. Yine her sinema salonunda olmasa da bazı salonlarda filmde geçen olaylara göre yağmur efektinin izleyiciye yaşatılması ve filmde geçen kokuların salona anlık olarak sıkılması da sinema deneyimini daha yoğun yaşatmak için kullanılan yöntemlerden biri.

Tadılabilir ekranlar

Japonya’da yaşayan bir eğitim görevlisi ekrandan tat almanızı sağlayacak bir teknoloji icat etti. Aletin içinde bulunan sıvılar ekran üzerinde yer alan şeffaf filme ulaşıyor ve izleyiciler bu şeffaf filmi tadarak ekranda yer alan yiyeceğin tadını alabiliyor. Bu teknoloji ile birlikte dünya mutfağından pek çok lezzet insanların evlerine kolayca ulaşabilir.

Genelde bilim kurgu filmlerinden görülen bu tarz yenilikleri her geçen gün hayatımıza entegre etmeye devam ediyoruz. Sanal gerçeklik gözlükleri ile fiziksel olarak bulunmadığınız ortamlara seyahat edebiliyor, her geçen gün daha fazla dijital aygıtın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dünyamıza hitap etmesine tanıklık ediyoruz. Bu anlamda yaşanan son gelişmelerden biri de tadılabilir ekranlar.

Dünyanın öbür ucundaki tatlara ulabiliriz

Meiji Üniversitesi eğitim görevlisi olan Homei Miyashita ekranda yer alan görüntülerin tadına bakılabildiği bir teknoloji ürettiğini açıkladı. Taste the TV yani Tadılabilen TV Ekranı olarak çevirebileceğimiz bu teknoloji sayesinde sinema keyfi çok farklı boyutlara ulaşabilir. Cihazın içinde yer alan 10 farklı sıvı ekranda yer alan görüntüye göre farklı oranlarda karıştırılıyor ve kimyasal olarak görüntüde yer alan yiyeceğin tadına çok yakın bir sıvı oluşturuluyor. Üretilen bu sıvı ekran üzerindeki şeffaf bir filtreye gönderiliyor. Daha sonra kullanıcılar ekran üzerindeki şeffaf filtreyi yalayarak yiyeceğin tadına varıyorlar.

Pandemi sürecinden sonra dünya üzerindeki herkesin eve kapanmasıyla birlikte böylesi bir teknolojinin anlamı daha da artıyor. Tadılabilir ekranların insanların arasındaki etkileşime olumlu anlamda katkı sağlayacağını belirten Miyashita dünyanın diğer tarafında yaşayan biriyle bile iletişim kurarken sanki aynı restoranda yemek yiyormuş gibi hissettiren bir teknoloji üretmek istedikleri dile getirdi. Cihazı 30 kişilik ekibiyle ortaklaşa olarak tasarladıklarını belirten Miyashita çalışmalara devam ettiklerini söyledi. Yeme içme alışkanlıklarına farklı bir yenilik getirecek bu cihazın piyasa fiyatı ise 875 dolar.

İndirilebilir tatlar

Uzmanlar ayrıca bu yeni teknolojik cihazın aşçı adaylarının eğitim süreçlerine de katkıda bulunabileceğini düşünüyor. Bunun yanı sıra çalışmayı yürüten ekip amaçlarının bir tür sprey teknolojisi kullanarak herhangi bir yiyeceğin tadının dil bile kullanmadan koklanabilmesini sağlamak olduğunu açıkladı. Miyashita tıpkı Youtube ya da Spotify’daki gibi dünya müziklerinin dinlenebildiği bir teknolojiyi de sisteme entegre etmek istediklerini açıkladı. Örneğin bu sayede insanlar Türkiye’de ya da Brezilya’da en çok tadılan yiyeceklerin bir listesine ulaşıp, buradaki yerel lezzetleri uygulamadan indirerek tadına bakabilirler. Bu tarz bir teknolojinin bütün yemek yeme alışkanlıklarını etkileyeceği ise şüphesiz.

TikTok da yemek sektörüne giriyor

Son günlerde TikTok yemek sektörüne girmeye karar verdiğini açıklamıştı. Buna göre video paylaşılan bu platform yeni restoranlar açacak ve bu restoranlarda TikTok’ta en çok paylaşılıp izlenen yemek videolarından derlenen menüler oluşturacak. Dijital bir platformun yepyeni bir yola girerek içeriklerini başka bir sektöre dönüştürmesi gündem olmuştu.

Japonya’da tasarlanan bu yeni tadılabilir ekranla birlikte TikTok ya da benzeri dijital platformların bu konuda nasıl adım atacağı ise merakla bekleniyor. Eğer TikTok yeni giriştiği restoran açma işine tadılabilir ekranları da dahil ederse dijital platformların seyri bir hayli değişebilir. Örneğin kullanıcıların yaptığı ve platformlar üzerinden paylaştığı yemek videoları dünyanın her yerinde yaşayan insanlara ulaşabilir. Böyle bir yenilikle beraber herkes evinde kendi restoranını ve işletmesini herhangi bir uğraşa girmeden açabilir. Kuşkusuz bu tüm yemek sektörünü ve özellikle yemek yemek için seyahat eden insanları yani yemek turizmini de etkileyecektir.

Dijital sektörün gelenekselleşmesi

Günümüzde yerel ve geleneksel işletmeler teknolojiye ayak uydurmaya çalışıp dijitalleşirken zaten dijital olan platformlardan böyle yenilikler görmek pek mümkün olmuyor. Ancak Tiktok’un attığı bu yeni adım Japonya’da icat edilen tadılabilir ekranlarla birlikte düşünüldüğünde insanların deneyimlerine katacağı etki heyecan verici boyutlara ulaşıyor. 2021 yılında hayatımıza giren Metaverse kavramıyla da insanlar gerçek dünyada yaşadıkları şeyleri artık dijital dünyada yaşamaya yöneliyorlar. Tadılabilir ekranlar ve geleneksel sektörlere yönelen dijital platformlar bu dönüşümün daha hızlı ve dengeli yaşanmasına sebep olabilir.

HABERNEDİYOR.COM | TAYFUR BAL - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)