Ekinoks nedir? 23 Eylül ekinoks özellikleri nelerdir?

Gece ve gündüz eşitliği sadece senede iki defa gerçekleşiyor. Bu durum ise Ekinoks olarak anılmaktadır. Peki, ekinoks ne zaman? Ekinoks nedir? 23 Eylül ekinoksu özellikleri nedir? İşte ayrıntılar…

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.09.2022, 14:20 24.09.2022, 09:48
Ekinoks nedir? 23 Eylül ekinoks özellikleri nelerdir?

23 Eylül 2022 günü senenin ikinci ekinoksu gerçekleşecek. Gece ile gündüzün eşit olacağı bugün ise Ekinoks olarak adlandırılmaktadır. Bu olayın ardından gündüzler kısalırken, geceler uzamaya başlayacak. Peki, ekinoks nedir? Ekinoks ne zaman? 23 Eylül ekinoksunun özellikleri nelerdir? İşte merak edilen soruların yanıtları…

Ekinoks nedir?

Güneş ışınlarının yer yüzüne dik şekilde ulaşması ve gündüz ile gecenin eşitlenmesi durumu gerçekleşen doğa olayına ekinoks denir.

Gece gündüz eşitliği hangi gün?

Ekinoks, yani gece gündüz eşitliği senede 2 kez yaşanmaktadır. 2022 senesinde ilk ekinoks 21 Mart günü ilkbahar ekinoksu olarak gerçekleşti. Bugün sonrasında gündüzler uzamaya devam ederken geceler ise kısalmaya yolunda ilerledi. 2022 senesinin ikinci gece gündüz eşitliği ise bugün yani 23 Eylül 2022 Cuma günü meydana geliyor. Sonbahar ekinoksu şeklinde isimlendirilen bu tarihten başlayarak, gündüz süresi kısalmaya, gece süresi ise uzamaya başlayacak.

23 Eylül ekinoksunun özellikleri nelerdir?

Güneş ışınları 23 Eylül tarihten başlayarak Güney Yarım Küre’ye kadar dik şekilde gelir. Bu şekilde Güney Yarım Küre’de geceler kısalmaya, gündüzler ise uzamaya başlar. Bu durumun tam tersi ise Kuzey Yarım Küre’de meydana gelir. Gündüzler kısalırken, geceler uzar.

Güney ve Kuzey Yarım Küre, Güneş ışınları öğle saatlerinde Ekvator’a 90°'lik açı ile gelir ve gölge boyu bu sayede Ekvator'da sıfır olarak görünür.

23 Eylül gününde Güneş Kuzey ve Güney kutup noktalarından da görülebilmektedir.

Dünya’da gündüz ve gece süresi birbirine denk olmaktadır.

23 Eylül Güney Kutup Noktası’nda altı ay gündüzün, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gecenin başlayacağı gündür.

Aydınlanma çemberi 23 Eylül günüde kutup noktalarına teğet geçer.

Yorumlar (0)