Eğitimde robot öğretmenlerin devri başlıyor

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Emin Erkan Korkmaz, eğitimin geleceği hakkında değerlendirmelerde bulundu. Robotların ve artırılmış gerçekliğin birleşerek eğitime giriş yapacağını belirten Korkmaz, bu robot öğretmenlerin her öğrencinin durumu ve eğilimlerine yönelik öğrenme programları oluşturacağını aktardı.  

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.11.2021, 12:22 03.11.2021, 09:05
Eğitimde robot öğretmenlerin devri başlıyor

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde görev yapan Prof. Dr. Emin Erkan Korkmaz, eğitimin geleceğini değerlendirdi. Robot öğretmenlerin yakın zamanda eğitime giriş yapacağını belirten Korkmaz, yapay zekanın eğitime nasıl yansıyacağı hakkında değerlendirmelerde bulundu: “Yapay zeka araştırmaları özellikle son dönemlerde hızlı şekilde ilerlemeye başladı. Bu yöntem ve teknolojiler kullanılarak mühendisliğin yanı sıra tıp, finans, eczacılık gibi farklı alanlarda pek çok başarılı uygulama geliştirildi. Yapay zeka teknolojisi ve uygulamaların günlük yaşamımızın önemli bir parçası haline gelmesi artık kaçınılamaz. Bu uygulamalar hali hazırda eğitimde kullanılıyor fakat kısa süre içerisinde kullanımların daha da artacağını biliyoruz.” 

Eğitimde sohbet robotları ön plana çıkıyor 

Korkmaz: “Sohbet robotları, yapay zeka ve artırılmış gerçekliğin bileşiminden oluşan yeni nesil eğitmen robotlar artık hayal değil. Her öğrenci için özelleştirilen bu makineler, öğrencinin eğilimlerini, başarılı ve başarısız olduğu konuları takip eden ve öğrenciye özel bir eğitim modeli oluşturan robotlar olarak karşımıza çıkacak. Süreci optimize edebilen sistemlerin eğitimde kullanılması oldukça önemli ve yüksek bir olasılık. Bu teknoloji, eğitim alanında iki şekilde kullanılabilecek. Öncelikle eğitimin kalitesinin artırılması amaçlanacak. Kopya-intihal durumlarının belirlenmesi, sınavların okunması ve not vermek gibi durumlar artık daha hızlı ve işlevsel hale gelecek. Öğrencilerin öğrenme süreçleri ile ilgili geri bildirimler sunulacak.” 



“Bilgisayarların doğal dili anlama kapasitesi arttı” 

Korkmaz: “Yapay zeka alanının en önemli problemlerinden biri, bilgisayarların doğal dilleri yani insanların konuştuklarını çok net idrak edememeleriydi. Geliştirilen teknoloji ile birlikte bu sorun da büyük oranda ortadan kalktı. Bu da eğitimi doğrudan verebilecek sohbet robotların ortaya çıkmasını kolaylaştırdı. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık her öğrenci, kendi dilinde ve anlaşılır şekilde eğitim alabilecek ve bu eğitim de robotlar tarafından sağlanacak. Tüm bunların yaygınlaşması durumunda insan eğitimcilere yine ihtiyaç olacak fakat insanların rolü artık koordinatörlük ya da danışmanlık olacak. Yalnız yapay zeka teknolojilerinin değil artırılmış veya sanal gerçeklik gibi teknolojilerin de eğitim sürecine önemli katkılarının olacağına inanıyoruz. En basit örneğiyle yabancı dil öğrenen biri, bu teknolojiler sayesinde farklı dillerde konuşanlarla daha kolay diyaloğa girecek.” 

Yapay zeka insanları işsiz bırakabilir mi? 

Korkmaz: “Yapay zekanın insanları işsiz bırakacağına dair pek çok konuşma yapılıyor. Şu anki çalışanlar, yapay zekanın ne kadar ilerleyebileceğini ve mesleklerini ellerinden alıp alamayacaklarını merak ediyorlar. Fakat bu sorunun cevabını vermek oldukça güç. İnsanlar, bugüne kadar çok farklı cihaz, teknoloji ve makine üretti. Fabrikalaşma ve makineleşme gibi süreçler tarihte her zaman var oldu ve insanlar da her yeni teknolojide işlerini kaybetme ihtimalleriyle karşı karşıya kaldılar. Yeni iş ilanları, yeni sektörler ve insanların farklı alanlarda istihdam edilmesi mümkün olmuştur. Benzer şekilde yapay zeka teknolojilerinin de farklı iş alanlar yaratacağı görüşü şimdiden hakim. Fakat burada önemli olan üretilen her makine için o makineyi kullanacak ve tamir edecek birinin de istihdam edilmesi gerektiği. Örneğin telefon üretildiğinde telefon operatörü ve telefon tamircisi gibi meslekler de ortaya çıktı ya da üretilen otomobilleri kullanacak şoförler işe alındı.” 

“Makineleri kullanabilen makine” 

Korkmaz: “Yapay zekayı, ‘makineleri kullanabilen makine’ olarak açıklamak mümkün. Bu, insanlık tarihi boyunca karşımıza ilk kez çıkan bir olgu. Bu sebeple yapay zeka sistemlerinin diğer makineleri kullanarak tam bir otomasyon içinde gerçekleştirilebilmesi ve daha önce de karşılaşmadığımız ve kitlesel bir işsizlik yaratma potansiyeline sahip olacak. Bu konuda daha fazla araştırma yapmaya ve konuşmaya ihtiyacımız olduğu kesin." 

Yorumlar (0)