EFT Nedir? EFT Nasıl Yapılır? EFT Saatleri

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.08.2020, 16:32
EFT Nedir? EFT Nasıl Yapılır? EFT Saatleri

Günümüz dünyasında gelişen teknolojiyle birlikte birçok para transferi mevcut olmakla birlikte EFT halen en sık kullanılan para transfer yöntemlerinden biridir. Farklı bankalar arası Türk lirası cinsinden yapılan para transferi işlemine kısaca EFT uzun adıyla ise Elektronik Fon Transferi denir. Bu hayatı kolaylaştıran sistem ülkemizde 1992 yılının nisan ayında kullanılmaya başlanmıştır. Sistem ülkemize geldiği tarihten itibaren bireyler ve kuruluşlar, bankalar tarafından kendilerine sunulan internet veya telefon bankacılığı gibi çeşitli hizmetler kullanarak telefon, su, doğalgaz, elektrik, internet, SGK, eğitim, kredi kartı borçları, vergi ve diğer kamu ödemeleri gibi daha birçok ödemelerini vadesi geldiğinde anında EFT ile ödemeyi gerçekleştire bilmektelerdir. Bu sayede ülke içindeki hem finansal hem mali dengelerin sağlanmasında önemli bir etkendir.

EFT Nasıl Yapılır?

EFT transferinin dört ana unsuru; alıcı, gönderici, alıcının bankası ve göndericinin bankasıdır. Göndericinin transferi gerçekleştireceği banka olan A bankasından, alıcının hesabına paranın geçeceği banka olan B bankasına yapılan para transferi farklı bankalar arasında yapıldığından EFT olarak adlandırılır. EFT işlemi her zaman yani 7/24 saat boyunca yapılabilmektedir. Ancak yapılan para transferinin tamamlanması mesai saatleri içerisinde bankaların işlemlere başlama saatine göre değişmekle birlikte 08.00 veya 9.00 ‘dan akşam 17.00 veya 17.30 ‘a kadar gerçekleşmektedir. Kısaca bankaların sabah mesai saatinin başlangıcından akşam mesai saatinin bitimine kadar EFT para transferi yapılabilir. Bu saatler dışında yapılan transferler bir sonraki ilk iş gününe devretmektedir. Örneğin Cuma günü akşam saat 17.00 veya 17.30 ‘dan sonra yapılan EFT işlemi, resmi tatil veya benzeri tatil günlerine denk gelmesi hariç olmak üzere pazartesi günü mesai saatleri içerisinde eğer hesabınızda yeterli bakiye mevcut ise gerçekleşecektir.

EFT Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

EFT yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey girilen veri ve değerlerin doğru olmasıdır. Eğer herhangi bir unsuru yanlış yazdıysanız para ya başka kişinin hesabına geçecek ya da size iade olacaktır. Bu nedenle yapılan işlemdeki unsurları yanlış girdiyseniz öncelikle banka ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. Mesai sonrası yapılan EFT işleminde ise hesabınızda ilk mesai gününde gerçekleşecek olan tarihte yeterli bakiye olmasıdır. Yeterli bakiye bulunmaması halinde bankanın sistemi işlemi yapmayarak ödeme sırasında bekletecektir.

Yorumlar (0)