E-ihale

Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen E-ihale sistemi gümrüğe takılmış alan araç ve eşya gibi malların indirimli fiyatlar ile kapalı ihale şeklinde satışının gerçekleştirildiği bir platformdur.

BİLİM-TEKNOLOJİ 23.06.2020, 00:15
E-ihale

Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen E-ihale sistemi gümrüğe takılmış alan araç ve eşya gibi malların indirimli fiyatlar ile kapalı ihale şeklinde satışının gerçekleştirildiği bir platformdur. Kısa süre önce bakanlık tarafından duyurulan ve hayata geçirilen platform günümüzde binlerce kişinin ziyaret ettiği bir yerdir. Vatandaşların bu platform sayesinde gümrükte ne tür malların takılı kaldığından ve hangilerini satın alabileceklerinden haberi olur.

www.eihale.gov.tr resmi adresinden ulaşılan platform Türkiye’nin tüm gümrük noktalarından satışta olan eşyaların izlenebileceği bir yapı ile hizmet verir. Vatandaşlar bu platforma TC kimlik numaraları ile kayıt olabileceği gibi kayıt olmadan da ihalesi sunulan malların listesine ulaşabilmesi mümkündür.

E-ihale İle Ne Tür Mallar Alınabilir?

E-ihale kapsamında ihaleye çıkan pek çok farklı türden mal vardır. Bunların başında araçlar gelir. Zaten platform da araç ve eşya ihaleleri olmak üzere 2 başlık altında hizmet sunar. Araç ihaleler kapsamında sıfır ya da ikinci el araçlar ile hurda araçların da alınması mümkündür.

Eşya ihalesi kapsamında ise genellikle telefon gibi ürünler satışa sunulur. Tespih, boncuk, cep telefonu aksesuarları ve araç parçaları eşya kategorisi altında satışa sunulan diğer mallar olarak görünür. Ayrıca hasarlı olan malları dair ekspertiz raporlarının sunulması da alınacak olan mallar ile ilgili tüm gerekli bilgileri vatandaşlara sunar niteliktedir. İhalesi olan eşya ya da aracın üstüne gelerek ürüne ait özelliklerin rahatlıkla görülebilmesi platformun en iyi özelliklerinden biridir.

E-ihale Katılımı Nasıl Olur?

Platformun internet sitesinde siteye erişim sağlanması neticesinde herhangi bir ihaleye katılmak isteyen vatandaşların yerine getirmesi gereken zorunluluklar vardır. Bunlardan en önemlisi belli tutarda paranın ihale kapsamında hesaplarda bulunmasıdır.

İhale bedeli açık şekilde belirtilmiş olan bir mal için ihale bedelinin yüzde 10 oranında tutarı vatandaşların banka hesaplarında bulunmak zorundadır. İhalelere ancak bu şekilde telif verilmekte verilen teklifin kabul edilmesi durumunda gümrük müdürlüklerine gidilerek kalan işlemlerin tamamlanması sağlanmaktadır. İşleyiş bakımından oldukça basit olan süreç malın gümrük müdürlüğünden teslim alınmasıyla son bulur. İlgili şartı yerine getiren tüm vatandaşlar bu şekilde açılan ihalelere katılabilme hakkına sahiptir.

Yorumlar (0)