e-Devlet kullanıcı sayısı 45 milyonu geçti

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, 2019'un sonundan itibaren e-Devlet kullanıcı sayısının 45 milyonu geçtiğini aktardı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.01.2020, 09:25 17.01.2020, 09:30
e-Devlet kullanıcı sayısı 45 milyonu geçti

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç,"e-Devlet'te 2019 yılı sonu itibarıyla 45 milyonu aşan kullanıcı var. Bu seneyi fiberleşme yılı ilan ettik. Sürekli yeni fiber altyapılar yapacağız. “dedi.

Ali Taha Koç, Anadolu Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri Koordinatörlüğü Dijital Dönüşüm Kulübü ile Yapay Zekâ ve Siber Güvenlik Kulübü'nün düzenlediği "Türkiye'nin Dijital Dönüşümü" konulu söyleşiye katılara, e-Devlet hakkında çeşitli bilgiler verdi.

Bütün kamu hizmetlerinin dijital ortama aktarıldığı e-Devlet'in, Türkiye'deki en önemli dijitalleşme çalışmalarından olduğunu söyleyen Koç, "e-Devlet'te 2019 yılı sonu itibarıyla 45 milyonu aşan kullanıcı var." diyerek, e-Devlet'in Türkiye'nin en fazla kullanıcı sayısına sahip sosyal platformu olduğunu aktardı.

Koç, e-Devlet'te geçtiğimiz yıl 1,2 milyardan fazla işlem yapıldığını belirterek, "Toplam 5 bin 170 farklı hizmeti sunabiliyoruz. Bundan sonra işleri sizin sorgulamanızı beklemeden, size hizmet veren anlayışla yola çıkmak istiyoruz. Sorgulama yerine size hizmet sunan bir anlayışa dönüşeceğiz. Yakında 'araçlarım' adında bir uygulamamız daha geliyor. Sizi her yere gitmek yerine direkt devlete gitmenizi sağlayacağız. Burada HGS-OGS olacak, vergileriniz olacak, emisyonunuz olacak. Bütün bakanlıkları ilgilendiren hizmetleri tek bir portaldan sunmak istiyoruz." dedi.

Çağımızda verinin çok önemli bir değere dönüştüğünün altını çizen Koç ekledi: "Bunu işlemediğimiz zaman herhangi bir değere dönüştüremiyoruz. Ondan dolayı biz verilerin standartlaştırılması anlamında 'ulusal veri sözlüğü' projesi başlattık. Her bakanlığın verisinin aynı şekilde depolanmasını ve birbirleriyle konuşabilir hale gelmesini amaçladık. Bakanlıklarımız dijital anlamda aynı dili konuşmuyorlar. Bu yüzden bilgi paylaşmak konusunda çok sıkıntılar yaşıyoruz. Bütün kamu kurumlarının verisinin envanteri çıkıyor. Bu verileri belli bir standartta depolamaya başlayacağız. Verinin sahipliği belli olacak. Nüfus verisi sadece Nüfus ve Vatandaşlıkta olacak. Adli sicil belgesi verimiz sadece Adalet Bakanlığında olacak. Askeri belgemiz sadece Savunma Bakanlığında olacak. Ulusal Veri Sözlüğü'nü oluşturduktan sonra bu verileri kullanıp, yakında 'veri.gov.tr' diye bir sistem kuruyoruz. Bu veri portalı herkese açık olacak. Kişisel veriler buna dahil olmayacak."

En önemli konulardan biri olan siber güvenlikten de söz eden Koç, bu alanda yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi gerektiğini söyleyerek,  "Ulak adlı baz istasyonlarımız var. Türkiye'de yaklaşık 1000 lokasyonda çalışır durumdalar. Amacımız teknolojik altyapımızda kullanabileceğimiz kadar, maksimum şekilde yerli ürünlerin kullanımını sağlamak. Kritik konularda, her yerde yerli ve milli teknolojilerinin kullanılmasını sağlayacağız. Dijital dönüşümdeki dünya sıralamasına baktığımızda özellikle hizmet sunumu anlamında Birleşmiş Milletler listesinden 193 ülke arasında 23'üncü sıradayız."şeklinde konuştu.

Teknolojik ve fiber altyapı anlamında çeşitli yetersizlikler olduğunu vurgulayan Koç, "Bu seneyi fiberleşme yılı ilan ettik. Sürekli yeni fiber altyapılar yapacağız. Herkesin daha hızlı, daha ucuz internete erişimini sağlamış olacağız."ifadelerini kullandı.

Söyleşi kapsamında konuşan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı da dijital dönüşümün önemine vurgu yaparak, dönüşüm süreci içinde Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi'ne önemli görevlerin düştüğünü söyledi.

Yorumlar (0)