E Devlet Adli Sicil Kaydı

Kişilerin işledikleri herhangi bir nedenden ötürü suç var mı yok mu öğrenmek için alınan belgeye adli sicil kaydı ya da bir diğer ifade ediş biçimi ile sabıka kaydı denilir.

BİLİM-TEKNOLOJİ 09.06.2020, 21:55
E Devlet Adli Sicil Kaydı

Kişilerin işledikleri herhangi bir nedenden ötürü suç var mı yok mu öğrenmek için alınan belgeye adli sicil kaydı ya da bir diğer ifade ediş biçimi ile sabıka kaydı denilir. Kişinin aşağıda belirtilen durumlardan ötürü bu belgeyi edinmesi gerekli olabilir. Bu belgenin en kolay alınabilmesi ise e devlet üzerindendir.

Yapılması Gereken Sıra ile İşlemler

Üstte yapılan bu ana girişten sonra e devlet üzerinden en basit biçimi ile adli sicil kaydı şu şekilde alınır.

l Herhangi bir arama motoruna ilk defa bu işlemi yapacaklar için e devlet adli sicil kaydı yazılarak arama yaptırılır

l Bunun akabinde gelen aramalar arasında ilk sırada olan https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-kaydi linkine tıklanır

l Açılan bu sayfada kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıklanır

l Akabinde gelen sayfada TC kimlik no ve şifresi ile girilir. Eğer kişinin daha önceden alınan bir e devlet şifresi yok ise mutlaka en yakın PTT kurumuna giderek alması gerekir.

l Kimliğinizi doğrulayıp e devlet sitesine girildikten sonra açılan sayfada gelen yazıların okunduğuna dair altta yer alan butona basılarak onay verilir

l Akabinde artık devam et butonuna basıldığında yeni bir sayfa açılır.

l Açılan bu sayfada kurum türü, belgenin neden gerekli olduğu, nereye verileceği sorularına tam ve doğru bilgi verilmesi gerekir. Bu seçenekler de ifade edildikten sonra kişinin sabıka kaydı ortaya çıkar.

l Kişi ilgili dosyayı cep telefonuna, bilgisayarına ya da tabletine indirip çıktısını alıp kendisinden bu belgeyi isteyen kuruma teslim edebilir ya da mail ortamında gönderebilir.

l Rastgele sabıka kaydı keyfi olarak alınamaz.

l Arşiv sabıka kaydı olup olmadığı da gerekli olması durumunda öğrenilebilir.

l E devlet üzerinden alınan sabıka kaydı ile adliyeler tarafından verilen sabıka kayıtları aynı olup, aralarında herhangi bir fark yoktur.

Sabıka Kaydı Hangi Durumlarda Gerekir?

Kişilerin e devlet üzerinden ya da yaşadıkları kentlerde yer alan adliye binalarına giderek adli sicil kaydı almalarının en temel nedeni işe başlayacak olmalarıdır. İşe başlarken istenen resmi evrakların başında gelir. Bunun yanında kişinin siyasette herhangi bir göreve aday olması, parti üyeliği gibi bir durumda da sabıka kaydı gerekli olabilmektedir. Yeni yasal süreçte hangi yöntem ile alınırsa alında ehliyet alırken de adli sicil kaydı zorunlu olabilmektedir. Okul kaydı, iş yeri açma, yapı denetim kullanımı, yurt kaydı, kara taşıma belgesi, silah ruhsatı durumlarında da adli sicil kaydı istenir. Bunun yanında kimi zaman yurt dışına taşınmaya karar verildiği zaman da böylesi bir belge kimi ülkelerin ilgili birimleri tarafından istenmektedir.

Yorumlar (0)