'Dünyayı kurtarmak' için 50 milyar dolara ihtiyaç var!

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu, iklim değişikliklerinin bir an önce önüne geçilmezse geri dönüşü olmayan noktada zararlarının katlanarak büyüyeceğine dikkati çekerek, önümüzdeki on yıl içinde gelişmekte olan 50 ülkeye iklim değişikliğinin etkileriyle baş edebilmeleri için 50 milyar dolarlık kaynağa ihtiyacın olduğunu ifade etti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.11.2020, 13:48 18.11.2020, 17:19
'Dünyayı kurtarmak' için 50 milyar dolara ihtiyaç var!

Dünya'nın ortalama olarak sıcaklık değerlerinin daimi olarak arttığı biliniyor. Bilim insanları tarafından özellikle kutup noktalarında meydana gelen hızlı ısı artışı sebebiyle büyük bir endişe duyuluyor.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu tarafından iklim değişikliğinin etkilerine ilişkin yayınlanan raporda, iklim değişikliğinin koronavirüsten de büyük bir tehdit oluşturduğu ve bununla mücadele edilmesi gerektiği kaydedildi.

IFRC tarafından, WHO'nun koronavirüsü pandemi olarak ilan ettiği 3. aydan bu zamana dek dünya genelinde 100'ün üzerinde doğal afetin meydana geldiği ve bu afetler sonucu 50 milyonu aşkın insanın etkilendiğine dikkat çekildi.

Aşırılıkların sıklığı durdurulamıyor

1960'lı seneleden bu zamana dek dünyayı etkileyen doğal afetlerin mercek altına alındğı raporla, hava koşulları ve iklim değişikliğine bağlı aşırılıkların sıklığı ve yoğunluğunun gitgide arttığına dikkat çekildi.

Hava koşulları ve iklim koşulları dikkate alındığında meydana gelen afetlerin sayısının 1990'lı senelere göre yüzde 35'lik oranda arttığı ifade edilen raporda, yalnızca 2019 senesinde dünyada kaydedilmiş olan 308 doğal afetin yüzde 77'lik kısmının hava koşulları veya iklim kaynaklı olduğu ve bu afetler sonucunda 24 bin 400 insanın yaşamını yitirdiği ifade ediliyor.

50 milyar dolarlık kaynağa ihtiyaç var

IFRC tarafından uzun vadede bütün insanlığı tehdit eden bu tehlikeye ilişkin acil bir şekilde harekete geçilmesi gerektiği ifade edildi.

Bununla birlikte federasyon tarafından önümüzdeki on sene içinde gelişmekte olan 50 ülkeye iklim değişikliğiyle başa çıkabilmek için 50 milyar dolar gibi bir kaynağa ihtiyacın olduğu söylendi.

IFRC Genel Sekreteri Japan Chapagain, iklim değişikliğinin uzun vadede insanların yaşamını geri dönüşü olmayacak şekilde etkileyebildiğine dikkati çekerek, "Malesef bu sorunun bir aşısı yok." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)