Dünyanın gözü kulağı oradaydı! Beyin-makine projesi Neuralink tanıtıldı

Elon Musk'ın insan beynini makinelerle birleştiren Neuralink cihazının canlı demosu ilk kez bugün TSİ 01.00'de gerçekleştirildi. Neuralink cihazıyla beyin hasarlarının neden olduğu hastalıkların tedavi edilebileceği ifade ediliyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 29.08.2020, 17:05 29.08.2020, 17:06
Dünyanın gözü kulağı oradaydı! Beyin-makine projesi Neuralink tanıtıldı

Elon Musk tüm dünyayı heyecanlandıran ve bir sır gibi saklanan projesi Neuralink'i ilk defa 2017 senesinde duyurmuştu. O tarihten sonra 1 kez yapılan basın toplantısı hariç projeye ilişkin kamuoyunda çok sınırlı sayıda bilgiler yer almıştı.

Neuralink projesinin amacı, insan zihnini bilgisayarlarla en yakın konuma getirip özellikle beyindeki hastalıklar olmak üzere depresyon, felç hatta körlüğe kadar (Elon Musk'ın ifadesine göre) birçok hastalığın ilerleyen dönemlerde çözümünü bulabilmek. 

İşte Elon Musk bu dev projeyi 29 Ağustos TSİ 01.00'de yaptığı bir canlı demoyla dünyaya duyurdu.

Neuralink canlı demosu...

Saat 01.00'de başlanacağı söylenen demo biraz gecikmeli başladı fakat içerik izleyicileri heyecanlandırmak konusunda oldukça yeterliydi.

Musk tanıtımın başında ilk olarak amaçlarının yatırım toplamak değil bu projede yer almak isteyen insanları ekibine dahil etmeye çalışmak olduğunu vurguladı. Ve ekranda henüz daha yayının başında projede görev almak isteyen kişilerin engineering@neuralink.com internet adresinden iletişime geçebilecekleri bilgisi paylaşıldı.

Neuralink ile neler yapılabilecek?

Neuralink projesiyle; duyma kaybı, hafıza kaybı, görmeye ilişkin sorunlar, felç, depresyon gibi sorunların yanında birçok beyin hastalığına çare olunması hedefleniyor. Beyinde hasar gören işlevler Musk'ın Neuralink implantı ile birlikte tekrar kullanılabilecek.

Tanıtılan demoda bir Neuralink implantının insana yerleştirilmesinin bir saatten daha az süreceği kaydedildi. Hasta işlemin yapıldığı gün taburcu olacak. Operasyonu yanında bir cerrah bulunmakla birlikte tamamen Neuralink robotu gerçekleştirecek ve herhangi bir lokal anestezi işlemine de gerek kalmayacak.

(Neuralink cihazını beyne yerleştirecek şirket mühendisleri tarafından üretilen robot)

Bu implanta sahip olan biri implantı kullanmaktan vazgeçerse veyahut çip üzerinde bir yükseltme ihtiyacı hissederse Neuralink sorunsuz bir şekilde çıkarılabilecek.

İmplantın göndermiş olduğu veriler bir cihaz (akıllı saat veya telefon) yardımıyla depolanabilecek. 

Neuralink cihazı sürekli geliştiriliyor

Şu an henüz 0.9 sürümünde olan cihaz birçok alanda geliştiriliyor. Geçtiğimiz yıl yapılan sunumda implantın mimarisi kulak arkasında bulunurken şimdi ise bozuk bir para büyüklüğünde ve kafada çok daha az yer kaplayacak şekilde planlanmış.

İmplantın gerçek görüntüsü ve özellikleri şöyle: 

Şarj işlemi bir kablo ile veya kablosuz olarak gerçekleştirebilecek.

Domuz ile test edildi

Canlı yayında implantın görüntüsünün paylaşılması beklenirken canlı olarak bir domuzun üzerinde ise test edildi. Musk uygulama alanında 3 farklı domuzu gösterdi izleyenlere. Birincisi hiç Neuralink cihazı takılmamıştı. İkincisinde takılmış ve geri çıkarılmıştı. Üçüncüsünde ise yeni Neuralink cihazı takılmıştı.

Bu uygulamanın amacı eğer kişiler Neuralink cihazını taktıktan sonra çıkarmak isterlerse veya taktıklarında bedenlerinin doğal tepkilerinin bozulmadığının hayvanlar üzerinde gösterilmesiydi. Tabi ki uzun vadede zihinsel ve bedensel süreçlerin nasıl etkileneceğini görmek için henüz çok erken.

Neuralink implantı domuza takıldığında burnu yüzeye her değişinde sinyaller de kablosuz olarak sunucuya iletildi. Bu da çok yüksek bir hassasiyetle cihazın çalıştığını gösteriyor.

Tek bir implant üzerinden beyinle 1024 kanal üzerinden iletişim kurulacağı bilgisi de paylaşıldı. İmplant şarj işlemiyle bir tam gün çalışabilecek. Tekrar şarj işlemi ise bir gece sürecek. Her bir kanal üzerinden veriler hem okunabilecek hem de üzerine yeni eklemeler yapılabilecek. Bu kanalların her bir tanesinin okuma ve yazma hızı beynin işleme hızından daha hızlı olacak.

Yorumlar (0)