Dünyanın en yüksek çözünürlüklü fotoğrafı çekildi

Dünyanın en büyük fotoğrafı çekildi. 3 bin 200 megapiksel çözünürlüğe sahip olan cihazla detaylarından dolayı piramit bir karnabahar fotoğraflandı. Projenin asıl amacı ise 20 milyar galaksiyi fotoğraflamak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.09.2020, 23:04 10.09.2020, 23:12
Dünyanın en yüksek çözünürlüklü fotoğrafı çekildi

Daha önce Büyük Sinoptik Araştırma Teleskopu olarak da isimlendirilen Vera C. Rubin Gözlemevi'nin inşası Şili'de sürüyor.

Uzay ve zaman ilişkisini araştırmanın ana görevlerinden olacağı gözlemevinde, Legacy Survey of Space and Time adlı bir teleskop da bulunuyor.

Söz konusu teleskoptaki dev bir fotoğraf makinesi ise ilk fotoğrafını çekerek rekora imza attı.

3 bin 200 megapiksellik fotoğraf

Vera Rubin Gözlemevi'nin büyüklüğü bir kamyonet kadar olan dijital fotoğraf makinesi yapılan testler sonucunda 3 bin 200 megapiksellik rekor boyutta fotoğraflar çekmeyi başardı.

Dünyanın en büyük fotoğrafı

SLAC yetkilileri tarafından çekilmiş olan fotoğrafların şimdiye dek tek seferde çekilen en büyük fotoğraflar olduğu bilgisi aktarıldı. Fotoğrafların boyutu o kadar yüksek ki bir tanesini gerçek boyutta görmek için 378 adet 4K ultra çözünürlüğe sahip televizyonun bir araya gelmesi gerekiyor.

Bununla birlikte bu boyutta çekilmiş olan bir fotoğraf ile 25 kilometre uzakta olan bir golf topunu bile görebiliyorsunuz.

Piramit karnabahar fotoğraflandı

Tahmin edilebileceği üzere bu devasa cihazın çekmiş olduğu ilk fotoğraf bir manzara fotoğrafı değil. Fotoğraf bir piramit karnabahara ait. Karnabaharın çekilmesinin sebebi ise çok daha detaylı bir yüzeyinin bulunması.

20 milyar galaksinin fotoğrafını çekecek

2021 yılı itibarıyla bu devasa fotoğraf makinesi LSST'ye monte edilecek ve Şili'de bulunan gözlemevine götürülmeden önce yeniden teste tabi tutulacak.

LSST'nin görevi ise bu dev cihazla 10 sene boyunca yaklaşık olarak 20 milyar galaksiyi fotoğraflamak olacak.

3 bin 200 megapiksellik görüntüye buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar (1)
Qurban 4 yıl önce
Güzel.