Dünyanın en küçüğü tıpta çığır açacak

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.10.2019, 16:30 25.10.2019, 02:24
Dünyanın en küçüğü tıpta çığır açacak

Sadece bir kum tanesi kadar büyüklüğü bulunan dünyanın en küçük kamerası OmniVision OV6948’ın tıp alanındaki tanılarda kullanılması planlanıyor.

OmniVision firması tarafından üretilen OV6948 adlı dünyanın en küçük kamera sensörü unvanını özel bir kamera aldı. Zira yalnızca bir kum tanesi büyüklüğünde olan bu kameranın tıp alanında kullanılması planlanıyor.

Çok küçük boyutlarda olan ve tıbbi olarak kullanılmak üzere üretilen OmniVision OV6948 adlı kamera, “Ticari Olarak Kullanılabilen En Küçük Görüntü Sensörü” unvanını alarak Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı. Yalnızca bir kum tanesi büyüklüğündeki bu kameranın cerrahi operasyonlar üzerinde kullanılması planlanıyor.

OmniVision OV6948 kamerası yalnızca 0,575 x 0,575 x 0,232 mm boyutlarına sahip. Bu minicik kamera arkadan aydınlatmalı bir yonga setiyle birlikte toplamda 40 bin piksellik bir görüntü oluşturmaya yardımcı oluyor. Kameranın çözünürlüğünün nispeten düşük olduğu görülse de, kamera yapısı itibariyle insan vücudundaki en küçük damarların dahi içerisinden geçebilecek ve operasyonlarda hekimlere tanı koyma konusunda yardımcı olacak şekilde üretildi. Bu teknolojiler ortaya çıkmadan öne hekimler söz konusu işlemleri görmeden veya düşük çözünürlüğe sahip fiber optikleri kullanarak yapıyorlardı.

“California merkezli OmniVision Technologies Inc. tarafından üretilen bu sensör, 120 derecelik geniş bir görüş alanına sahip ve 3 ila 30 mm genişletilmiş bir odak aralığı var. Görüntü dizisi saniyede 30 kareye kadar 200x200 çözünürlüğünde görüntü ve video çekebiliyor ve minimum parazitlenme ile bu görüntüleri 4 metreye kadar iletebiliyor.”

Bu büyük oranda yüksek çözünürlüğe sahip görüntüleri özellikle KBB, nöroloji, kardiyoloji, spinal yaralanma, oftalmoloji, üroloji ve artroskopi gibi alanlarda büyük oranda faydalı kılıyor.

Yorumlar (0)