Dünyanın en hızlı bilgisayarı belli oldu

Japon Fugaku firmasının ürettiği süper bilgisayar saniyelik 442,010 teraflopluk hızıyla yeniden dünyanın en hızlı bilgisayarı unvanına sahip oldu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.11.2020, 11:45 18.11.2020, 17:10
Dünyanın en hızlı bilgisayarı belli oldu

Teknolojinin iyiden iyiye gelişmesiyle bilgisayarlar artık telefonlara kadar küçüldü. Hatta telefon boyutunun da altına indiği yerler oldu ve ilk üretildiğinde dünyada sayılı kurumlarda olan cihazlar artık her birimizin ceplerine kadar girdi.

Bilgisayarların gelişmesiyle birlikte bir de insanların bilgisayarları günlük yaşamında iş için de kullanma sıklığı arttı ve artık neredeyse tüm işlemlerimizi bilgisayarlar yardımıyla gerçekleştiriyoruz. Hal böyle olunca karışık modellemeler ve hesaplamalar da bilgisayarların mevcut kapasitesine ilişkin soru işaretleri ortaya çıkarmaya başladı.

Süper bilgisayarlar nedir?

Çok büyük verilerin hesaplama ve modellemeleri için güçlü bilgisayarların birleştirilmesi ve birbiriyle uyum içerisinde çalışması için süper bilgisayar dediğimiz bir kavram literatüre girdi.

Tahmin edilebileceği üzere süper güçlü bilgisayarlar, günlük kullanımdan ziyade, çözülmesi zor algoritmalar, matematiksel problemler, fizik bilimlerine ilişkin modellemeler ve insan zekasının zorlanacağı bir dizi karışık hesaplamalar yapılmak için kullanılıyor.

Dünyanın en hızlısı yeniden Fugaku oldu

Yılda iki defa güncellenen dünyanen en hızlı süper bilgisayarları tablosunda Japon Fugaku, geçtiğimiz yaz olduğu gibi yeniden dünyanın en hızlı süper bilgisayarı seçildi.

Liste üst performans LinPack (HPL) hız göstergeleri referans alınmak yöntemiyle hazırlandı ve haziran ayında saniyede 415 teraflop hızına çıkan Fugaku, saniyede 442,010 teraplop hıza çıktı.

En yakın rakibinden 3 kat hızlı

Fugaku bu hız ile saniyede 422 katrilyondan fazla işlem yaptı ve en yakın rakibine 3 kat fazla hesaplama ve hızlı işlem süresiyle fark attı.

Hesap hızının yanında Fugaku, sanayi odaklı hesaplama yöntemleri, büyük veri çözümlemeleri ve yapay zeka uygulamaları alanında üç kategoride de birinci oldu.

Rekor tazeledi

Fujitsu A64FX SoC çiple desteklenen bu süper bilgisayar dört kategoride birinciliğe peş peşe iki defa seçilen dünyanin ilk süper bilgisayarı olma unvanını da elinde bulundurdu.

İşte en hızlı 10 süper bilgisayar...


Dünyaca ünlü elektronik devi Fujitsu'nun sponsorluğundaki Fugaku süper bilgisayarı, Kobe şehrinde yer alıyor.

Tam kapasite olarak çalışmasının 2021 senesinde gerçekleşeceği beklenen Fugaku'nun koronaya karşı ilaç ve aşı üretim çalışmalarında da kullanılabileceği ifade ediliyor. Firmanın adı Japon dilinde "varlıklı zirve" anlamı taşıyor.

Ürünün gelecek sene tam kapasite çalışmaya başlamasıyla birlikte virüs için etkili tedavi yöntemlerine ilişkin yoğunlaşılacağı kaydediliyor.

Yorumlar (0)