“Dünyada bir ilk!” Nemrut Kalderası’nda yeni güve türü keşfedildi

Bitlis Tatvan Nemrut Kalderası’nda yürütülen bilimsel çalışmalarda belirlenen yeni bir güve türü “Lasritania Beyarslani” ismiyle bilim dünyasına kazandırıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.07.2021, 14:30 12.07.2021, 11:08
“Dünyada bir ilk!” Nemrut Kalderası’nda yeni güve türü keşfedildi

Bitlis Eren Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi olan Doç. Dr. Kesran Akın, üniversitenin proje birimince desteklenen proje dahilinde Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdem Seven ile beraber zengin bir biyoçeşitliliğe sahip olan Nemrut Dağı ve kalderasında “Geometridae” ve “Pyralodiea” familyasındaki güve türlerini belirlemek amacıyla çalışmalar gerçekleştirdi.

Laristania Beyarslani

Bu kapsamda bölgede yapılan çalışmalar neticesinde tespit edilen türleri bilim dünyasına kazandıran Seven ve Akın, yeni güve türünün belirlendiğini duyurdu. Tür “Pyralodieda” üst familyasında yer alırken “Laristania Beyarslani” ismiyle literatüre kazandırıldı.

Yeni türe dair makale, hayvanların sınıflandırılmasına dair bilimsel yayınlar yapan “Zootaxa” adlı dergide paylaşıldı.

“450 bitki türü arasından 43 tanesi endemik grupta”

Doç. Dr. Kesran Akın, 11 sene Bitlis’te olmak üzere, toplamda 15 senedir güveler ve kelebekler üzerine çalışmalar yaptığını ifade etti.

Biyolojik olarak çok önemli bir alan olan Bitlis’in Van Gölü havzasında bulunmasının ayrı bir önemi olduğunu söyleyen Akın sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu alanın içinde bulunan Nemrut Kalderası, biyolojik çeşitliliği ve doğasıyla büyük bir öneme sahip. Bitki açısından bakıldığında 450 bitki türü yer alıyor. Bunların arasından 21 tanesi ülke çapında nadir bir şekilde görülen, 43 tanesiyse endemik grupta bulunuyor. 2017 yılında Batman Üniversitesinden Doç. Dr. Erdem Seven ile BEÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Birimine proje ilettik. 2019 senesinde proje sona erdi fakat elde etmiş olduğumuz örnekler üzerinde yürütülen bilimsel çalışmalarda, öncesinde ‘geometridae’ familyasına ait olan ‘Eupithecia Nemrutica’ ismini verdiğimiz güve türünü bilim dünyasına kazandırdık. Süren çalışmalar neticesinde burunlu güveler ismi verilen ‘pyraloidea’ üst familyasında yer aldığı belirlenen yeni türün ismini de ‘Leristania Beyarslani’ ismiyle tescilledik.”

Akın, üniversitelerden geçtiğimiz sene emekliye ayrılan böcek bilimci Prof. Dr. Ahmet Beyarslan’a ithafen yeni türe “Laristania Beyarslani” ismini verdiklerini kaydetti.

"Bitlis'te 238 pyrlaoid türe ulaşıldı"

Nemrut Kaldera’sında “pyraloidea” familyasından belirlenen tür sayısının 94’e çıktığını söyleyen Akın, şu ifadeleri kullandı:

“Bitlis’te 238 civarında pyraloid türüne ulaşıldı. Ülke çapındaki pyraloidlerin tür sayısı yaklaşık 700 civarında. Bütün Türkiye ile bunu oranladığımız zaman Bitlis’te mühim bir sayıda pyraloid türünün olduğunu görmek mümkün. Alanın bu durumda biyolojik çeşitlilik dikkate alındığında büyük bir önemi olduğunu söylemek mümkün. Nemrut Kalderası’nda yürütülmüş olan projeyle kimi örneklerin mevcut literatürle uyuşmadığını gördük. Detaylı olarak gerçekleştirilen çalışmalarla yeni bir tür olduğunu tespit ettik. Bilim dünyası için henüz yeni olan Laristania Beyarslani adındaki güve türü, Nemrut Kalderası’nda tespit edildi ve bu dünyada bir ilk. Yeni türü bilimsel olarak prestijli bir dergide yayınlama sonrası dünya literatürüne kattık.”

Yorumlar (0)