Dünya yörüngesi çöplüğe döndü!

Dünya yörüngesinde yer alan uzay çöpleri arasından en tehlikeli olanları belirlendi. Araştırmacılar tarafından bir an önce bu büyük uzay çöplerinin mevcut yerlerinden kaldırılmasına ilişkin çağrı yapıldı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.09.2020, 23:22
Dünya yörüngesi çöplüğe döndü!

Son senelerde uzayda bulunan enkazlar büyük bir problem haline dönüştü. Bugün uzayda yaklaşık olarak 2 bin aktif uydu bulunuyor fakat şu anda uzaydaki 3 bine yakın uydu kullanılamaz durumda.

Bu uydulara ayrıca 15 bin küçük parça ve 150 bine yakın izi sürülemeyen enkaz parçası da eşlik ediyor.

Önümüzdeki senelerde, geniş kapsama alanı elde etmek ve düşük gecikmeli telekomünikasyon ve izleme hizmetleri sunmak amacıyla bu uyduların sayısı gitgide artış gösterecek.

En tehlikeli uzay çöpleri tespit edildi

13 farklı ülkeden uzman, Dünya'nın yörüngesinde bulunan uzay çöplerinden en tehlikeli olanlarını tespit etti. Muhtemel bir felaketin önüne geçilebilmek için bir an önce bu büyük uzay çöplerinin yerlerinden kaldırılması yönünde çağrı yapıldı.

En tehlikeli uzay çöpleri Rusya'nın

Tespit edilen en tehlikeli 50 uzay çöpü listesinde 35'i roket ve 8 tanesi uydu olmak üzere 43 Rus yapımı parça yer alıyor.

Bununla birlikte toplamda 14 bin 403 farklı uzay mekiği bileşeni ve aktif olmayan uydusu olan Rusya, en çok uzay çöpüne sahip ülke konumunda.

Uzayı en fazla kirleten 5 ülke

Rusya'nın toplamda 14 bin 403 çöpüyle en çok uzay çöpüne sahip ülke durumunda.

İkinci sırada ABD, 8 bin 754 uzay çöpüyle bulunuyor. Üçüncü sırada ise Çin 4 bin 688 parçayla yer alıyor.

ESA tarafından araç gönderilecek

Bununla birlikte 2025 senesinde Avrupa Uzay Ajansı tarafından uzayda yeni bir görev başlayacak. Şirket tarafından uzaydaki çöpleri toplamak ve uzayı temizlemek amacıyla 4 kollu bir aracın fırlatılmasına hazırlanılıyor.

Gönderilen uyduların yapışkan bir polimer köpükle uzay çöplerini yörüngeden toplanması ve ardından bu çöplerin Dünya'ya yönlendirilip atmosferde yakılması hedefleniyor.

Yorumlar (0)