Dünya ve Güneş mercek altında! NASA'dan iki uzay görevine onay

NASA tarafından Güneş'teki ve Dünya üzerindeki hava olaylarının incelenmesinin planlandığı iki yeni görev için onay verildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 03.01.2021, 14:10
Dünya ve Güneş mercek altında! NASA'dan iki uzay görevine onay

Son dönemlerde NASA, SpaceX ile beraber Mars ve Ay çalışmalarına ara verirken öte yandan yeni uzay görevleri için de çalışmalarına devam ediyordu.

NASA, Güneş'te ve Dünya üzerinde yaşanan hava olaylarını inceleme amacıyla iki yeni görevi daha onayladığını duyurdu.

Görevlerden bir tanesinin adı Extreme Ultraviolent High-Throughput Spectroscopic Telescope Epsilon (Aşırı Morötesi Yüksek Verimli Spektroskopik Teleskop Epsilon - EUVST).

Japonya'nın Uzay Araştırma Ajansı tarafından yürütülecek olan görevle beraber NASA'yla da birçok uluslararası kuruluş için destek sunulacak.

Amaç: Güneş rüzgarlarının patlamaları nasıl beslediğini görmek

NASA'nın 55 milyon dolarlık bütçe ayırdığı bu görevin hedefi ise içermiş olduğu yüksek güçlü teleskoplarla, Güneş'in atmosferinin Güneş rüzgarlarıyla patlamalarını nasıl beslediğini görmek.

2026 senesinde gönderilmesi planlanan EUVST aracıyla birlikte Güneş atmosferinin şimdiye kadarki en kapsamlı morötesi görünür bölge spektroskopi ölçümlerine de kavuşulması bekleniyor.

Böylece bilim insanlarınca farklı plazma ve manyetik süreçlerin Güneş koronasının ısınmasına nasıl etkisi olduğu ve Güneş enerjisinin nasıl serbest bırakıldığını anlayacak.

NASA'nın ikinci görevi: Dünya atmosferini incelemek

NASA'nın kendisine ait olan ikinci görevinin ismiyse Electrojet Zeeman Imaging Explorer (Elektrojet Zeeman Görüntüleme Gezgini - EZIE) olacak.

EZIE, CubeSat ismiyle bilinen üç küp uyduyu içeriyor. Bunlar vasıtasıyla Güneş patlamaları esnasında ortaya çıkan parçacıkların, Dünya'nın auorora ve manyetosferini birbirine bağlayan elektrik akımları üzerine nasıl etkilerinin olduğunun gözlemlenmesi planlanıyor.

2024 senesinde başlatılması düşünülen görevin bütçesi ise 53 milyon dolar.

Yorumlar (0)