Dünya'nın kaderinde ne var?

Çöller yol oluyor, yeni kıtalar oluşuyor ve büyük kozmik olayların arka planında gezegenimizin kaderi çiziliyor. İşte Dünya'yı ve evreni bekleyen sona yönelik düşünceler...

BİLİM-TEKNOLOJİ 17.01.2020, 09:29
Dünya'nın kaderinde ne var?

Bilim insanlarının geleceğe yönelik tahminlerine göre gezegenimizin gelecek 1 milyar yıl içinde bu hadiselerle karşılaşma olasılığı bir hayli yüksek! Peki bu küçük mavi noktayı gelecekte neler bekliyor? 

10 bin yıl sonra

Küresel ısınmanın etkisiylw deniz seviyesi 3 ila 4 metre yükselecek. Bazı karamsar bilim adamlarına göre Dünya üzerindeki insan egemenliği sona erecek.

13 bin yıl sonra

Dünya'nın eksenel eğimi tersine dönecek ve bu da Dünya yörüngesinin zıt taraflarında yaz ve kışın yaşanmasına yol açacak.

15 bin yıl sonra

Sahra Çölü değişen mevsimlerle beraber tropik bir iklime kavuşacak; dünyanın en büyük çölü yok olacak!

20 bin yıl sonra

1986 Çernobil felaketinin ardından terk edilen Ukrayna ve Beyaz Rusya'nın Çernobil Bölgesi, canlı yaşamı için tam 20 bin yıl sonra güvenli hale gelecek.

36 bin yıl sonra

Küçük kırmızı cüce gezegen Ross 248, 3024 ışık yılı içinde Güneş'e en yakın yıldız konumuna erişecek.

50 bin yıl sonra

Kuzey Amerika'nın doğusunda ABD ile Kanada arasında yer alan Niagara şelalesi yok olacak.

100 bin yıl sonra

"Evrendeki en büyük yıldız" olarak bilinen VY Canis Majoris bir hipernovada patlayıp ölecek. Gezegenimizin büyük bir kısmı ise lav altında kalacak.

VY Canis Majoris, Güneş'ten yaklaşık 2 bin 600 kat büyüktür.

200 bin yıl sonra

Büyük Kepçe, Orion ve Perseus gibi bilinen yıldız kümeleri artık olmayacak, hepsi yok olacak. Hawai zincirindeki genç bir denizaltı volkanı hızla yükselerek okyanusun ortasında bir ada yaratacak!

300 bin yıl sonra

Pinwheel nebulasında bulunan bir çift yıldız sistemi olan WR 104, bir süpernova içinde yok olacak. Bu patlamayla meydana gelecek gama ışını ise Dünya'daki tüm yaşam formu için ciddi bir tehdit oluşturacak.

500 bin yıl sonra

Gezegenimize, muhtemelen önlenemeyecek olan ve yaklaşık 1 km çapındaki bir gök taşı çarpacak.

1 milyon yıl sonra

Dünya volkanik patlamaların etkisi altında kalacak.

2 milyon yıl sonra

Bin 600 metre derinliğe sahip ABD'nin Arizona eyaleti sınırlarında yer alan en eski ulusal parkı Büyük Kanyon, daha da derinleşecek.

10 milyon yıl sonra

Suların yükselmesi sonucu Afrika kıtasının bir kısmı kıtadan kopacak ve ayrı bir adaya dönüşecek.

50 milyon yıl sonra

Mars'ın iki uydusundan biri olan Phobos, kızıl gezegenle çarpışacak. ABD'de yer alan San Andreas Fayı, San Francisco ve Los Angeles'ı birleştirecek.

250 milyon yıl sonra

Dünya'da kıtalar bir hayli değişecek. California sahili Alaska ile çarpışacak. Güneş sistemi, Samanyolu çevresinde bir bütün devrimi bitirecek. 

800 milyon yıl sonra

Karbon dioksit seviyeleri dünya genelinde azalacak. Oksijenin de azalmasıyla dünyada yaşam yok olacak. Yeryüzünde kalan tek yaşam tek hücreli bakteri olacak.

1 milyar yıl sonra

Güneş daha dik açıyla Dünya'ya bakacak, okyanuslar buharlaşıp yok olmaya başlayacak.

Yorumlar (0)