Dünya koronavirüsle uğraşadursun Çin yeni bir şeyler deniyor!

Dünyanın koronavirüs pandemisine umut aradığı aşı çalışmalarına odaklandığı dönemde, Çin uzay çalışmalarına ağırlık verdi. Ülke uzay aracı Chang'e 5'i Ay'a indirdi. Araç Ay'dan numuneler toplayacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.12.2020, 10:42 02.12.2020, 11:10
Dünya koronavirüsle uğraşadursun Çin yeni bir şeyler deniyor!

Çin Ulusal Uzay İdaresi'nce 24 Kasım tarihinde Ay'dan numune toplanması amacıyla "Ay Tanrısı" ismine gelen "Chang'e 5" adlı insansız uzay aracı fırlatılmıştı.

Uzay İdaresi'nce yapılan duyuruda Chang'e 5'in Ay'ın 51.8 derece batı boylamı ve 43.1 derecelik kuzey enlemine başarılı bir şekilde iniş gerçekleştirdiği kaydedildi.

2 gün boyunca örnek toplanacak

Uzay İdaresi'nce yapılan başarılı iniş sonrası gerekli olan kontrollerin gerçekleştirildiği ve kurulum çalışmalarının yapıldığı kaydedildi.

İdare taraından Chang'e 5'in gelecek 2 gün süresince Ay yüzeyinden yaklaşık olarak 2 kilogramlık kaya ve toprak örneklerinin toplanacağı bildirildi.

Dünya'ya geri dönecek olan uzay aracının Çin'deki İç Moğolistan özerk bölgesi Siziwang Banner'a geri dönmesi planlanıyor.

Ay'dan örnek getiren üçüncü ülke Çin olacak

Chang'e 5 görevinin hedeflenileni yerine getirmesi durumunda Çin 1959 senesinde Ay'a uzay aracı gönderen ilk ülke Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra örnek getiren üçüncü ülke konumunda olacak.

Yorumlar (0)