Dünya için tehlike çanları çalıyor! Son 141 yılın en yüksek seviyesinde...

Atmosferde bulunan karbondioksit seviyesinin son 141 senede yüzde 43 oranında artış gösterdiğini ifade eden İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, acilen harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.01.2021, 12:26 06.01.2021, 16:59
Dünya için tehlike çanları çalıyor! Son 141 yılın en yüksek seviyesinde...

Atmosferimizde bulunan karbondioksit seviyesi 1880 senesinden bu zamana dek yüzde 43 artış göstererek rekor düzeye çıktı.

Fosil yakıtların aşırı bir şekilde kullanımı, insan faaliyetleri, üretim ve tüketimin artış göstermesi, atmosferdeki sera gazı oranının artırımını sürdürüyor. Pandemi sürecinde kimi zaman hareketliliğin azalması karbondioksit miktarının kısmen azalmasına yol açsa da devasa artış oranını yeteri kadar durmaya yetmedi.

Son 400 bin yılda milyonda bir birim civarındaydı

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nden derlenen bilgilerde, sanayileşme döneminin öncesinde son 400 bin senede atmosferdeki karbondioksit oranının 200 ve 280 ppm (milyonda bir birim) civarında olduğu paylaşıldı.

2020'de yüzde 43 artış gösterdi

Karbondioksit sera etkisine sebep olan gazlarda biri olarak biliniyor ve bu değer 1880 senesinde 291 ppm iken 2020'ye geldiğimizde yüzde 43 oranında arttı ve 415 ppm'e yükseldi.

(İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros)

Kötüye gidişi durdurmanın yolu...

İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, atmosferde bulunan karbondioksit miktarının artmasına sebep olan unsurun insan faaliyetleri olduğunu söyleyerek şu cümleleri kullandı:

"Seneler geçtikçe fosil yakıtların kullanımını arttırıp, ormanlarımızı azalttık. Bu da karbon salınımını arttırdı. İnsanların yapmış olduğu faaliyetler neticesinde atmosferde bulunan karbondioksit miktarı artmayı sürdürüyor.

Bütün insanlık olarak bu konuya derhal önlem almalıyız ve karbon salınımını bugün itibarıyla azaltmaya çalışmalıyız. Aşırı bir şekilde tüketim ve üretimle beraber kaynakları israf etmeyi durdurmalı, enerjide yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmalıyız. Bu kötüye gidişi engelleyecektir."

Yorumlar (0)