Dünya devi Bayraktar TB2'yi tercih etti

Haluk Bayraktar, "Dünyanın en önde gelen teknoloji platformlarından biri olan MIT Technology Review, yerli ve milli SİHA'mız Bayraktar TB2'yi 2023 yılının çığır açan teknolojilerinden biri olarak gösterdi." dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 22.01.2023, 19:14
Dünya devi Bayraktar TB2'yi tercih etti

Bayraktar TB2, MIT Technology Review dergisince 2023 yılının çığır açan teknolojilerinden biri olarak gösterildi.

Baykar Genel Müdürü Bayraktar, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirdiği paylaşımda, "Dünyanın en önde gelen teknoloji platformlarından biri olan MIT Technology Review, yerli ve milli SİHA'mız Bayraktar TB2'yi 2023 yılının çığır açan teknolojilerinden biri olarak gösterdi." ifadelerine yer verdi.

Bahse konu derginin internet adresinde, Bayraktar TB2 gibi Türk menşeli drone ve uçakların savaştaki rolünü çok önemli ölçüde genişlettiği kaydedildi.

Derginin internet adresinde, on seneler boyunca Reaper ve Predator gibi üst seviye hassas vuruş yapan ABD uçaklarının drone savaşlarına hükmettiği fakat Ukrayna'daki savaşın Türkiye, İran ve Çin'de üretilen düşük bütçeli modellerle tanımlandığı ifade edildi.

Yeni İHA'lardan bazılarının DJI gibi hem yakın menzilli saldırılar hem de keşif için kullanılan hazır 'quadcopter'ler olduğu belirtilen internet adresinde, "Rusya'nın Ukrayna'da sivilleri hedef almak için kullandığı 30 bin dolarlık İran menşeli patlayan Shahed'ler gibi diğerleri de çok daha uzun menzilli görevler gerçekleştirebiliyor. Fakat en dikkat çekici olanı ise Türkiye'nin Baykar firması tarafından üretilen 5 milyon dolar değerindeki Bayraktar TB2." denildi.

"TB2'nin en önemli özelliği..."

Derginin internet adresinde Bayraktar TB2'ye dair şu değerlendirmeler yapıldı:

"TB2, saatte 222 kilometre hıza ulaşabiliyor ve yaklaşık olarak 300 kilometrelik bir iletişim menziline sahip. Baykar, 27 saat boyunca havada kalabileceğini belirtiyor. Fakat TB2, yer istasyonlarıyla görüntü paylaşabilen kameralarla birleştirildiğinde hem yerden topçu atışlarını yönlendirmek hem de kanatlarındaki lazer güdümlü bombaları hedeflemek için çok güçlü bir araç.

En önemli özelliği ise basit bir şekilde kullanılabilmesi. Reaper daha yetenekli fakat daha pahalı ve çok sıkı ihracat kontrollerine tabi tutuluyor. TB2 ise talep eden her ülke için mevcut. Ukrayna, 2019 senesinde Donbas'taki operasyonlar için altı adet satın aldı fakat İHA'lar 2022 senesinin başlarında Rus ordusunun engellenmesine yardım ettiklerinde dünyanın dikkatini daha fazla çekti. Taktiksel avantajları olduğu çok açık."

Yorumlar (0)