Dünya bu oyunu konuşuyor: Türkçe’ye de çevrilen Wordle oyunu nasıl oynanır?

Son zamanlarda Wordle adlı kelime oyunu sosyal medyanın en çok konuştuğu konular arasında bulunuyor. Basit ve anlaşılır bir kelime oyunu olan Wordle nasıl bu kadar popüler oldu? Türkçe versiyonunun da paylaşılmasıyla birlikte kolaylıkla ulaşılabilen bu oyunun bu kadar sevilmesinin arka planında yatan etkenler ne? Ve Wordle oyunu nasıl oynanıyor? Bu haberimizde bu sorulara yanıt arayacağız.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.02.2022, 15:55 21.02.2022, 10:05
Dünya bu oyunu konuşuyor: Türkçe’ye de çevrilen Wordle oyunu nasıl oynanır?

Kelime oyunları ülkemizde ve tüm dünyada kullanıcıların özellikle bilgi ve bilgilenme açısından en sevdiği oyun türleri arasında bulunuyor. Bu tahmin oyunu Wordle da önce web sitesi üzerinden oynanan bir oyun oldu, ardından yakın zamanda Bundle tarafından Türkiye’de aktif oldu.

Yakın zamanda yabancı versiyonunda çeşitli izleyicilerin bulunduğu iddialarıyla daha da büyük tartışmaların konusu oldu. Peki Wordle oyununu bu kadar popüler yapan neydi? Wordle oyunu nasıl oynanır? Wordle oyunu Türkçe versiyonu nasıl çalışıyor? İşte popüler, merak edilen sorular ile yanıtları…

Wordle oyunu nedir?

Wordle kelime oyunu bir programcı olan Josh Wardle’ın geliştirmiş olduğu oyun olarak ilk kez 2021 Ekim ayında piyasaya çıktı. Bulmaca kategorisinde bir oyun olan Wordle video oyunu olarak geçiyor.

Wordle oyunu nasıl oynanır?

Wordle oyununda gizli olarak günlük yalnızca 1 kelime veriliyor. Oyunu oynamak isteyenler altı deneme yaparak tabloda 5 harfli olan kelimeyi bulmaya çalışıyorlar.

Yapılan her bir tahminde renkli karolar gri, turuncu ve yeşil renklerinde bildirim veriyor ve bu bildirimler tahmindeki kelimenin bulunabilmesi için bir çeşit ipucu, işaret veriyor.

Yeşil renk tahmin edilen harfin doğru olduğunu ve doğru konumda olduğunu gösteriyor; sarı renk, harfin cevap içerisinde bulunduğunu fakat tabloda bulunduğu yerin doğru olmadığını; gri renk ise tahmin edilen harfin cevap içerisinde yer almadığını gösteriyor.

Buna göre oyuncular her tahminin ardından harf, renk ve yer konusunda ipuçlarına alarak o günün kelimesini tahmin etmeye çalışıyorlar.

Günlük olarak kelimeleri bulmaya çalışan tüm kullanıcılar için de o günün kelimesi aynı oluyor. Bu da dikkate değer bir bilgi.

Wordle oyununda kullanıcılar günün kelimesini yaptığı 6 adet tahminle bulmaya çalışıyor. Oyun basit ve anlaşılır olmasıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

Wordle oyununu bu kadar popüler yapan ne?

Wordle oyununun bu kadar popüler olmasını sağlayan en önemli etken aslında oyunun son derece basit kurallar üzerine kurulu olması. Her yaş grubundan kişilerin rahatlıkla çözebileceği basit kuralları bulunan bu oyunda arayüz ve kolaylık büyük bir önem taşıyor.

Kullanıcılar ilk tahminini yapıyor ve klavyelerinden “enter” tuşuna basıyor, ardından sistem otomatik olarak renklerle geri bildirim veriyor. Tahmin sırası bitene kadar kelime tahmin edilmeye çalışılıyor ve bu büyük bir eğlenceye dönüşüyor.

Sosyal medya üzerinde de oldukça popüler olan bu oyunda kullanıcılar birbirleriyle kelimeyi tahmin etme üzerine yardımlaşıyor ve çeşitli tartışmaların içerisinde yer alıyorlar, dolayısıyla bir etkileşim de söz konusu oluyor.

Oyunun bu kadar sevilmesinin bir diğer nedeni de hem bilgisayarda tarayıcı vasıtasıyla hem telefondan oynanabilen her platforma uygun bir oyun olması. Şüphesiz çok az zaman ayırmanın yeterli olduğu, basit ve anlaşılır bir oyun tüm dünyadan kullanıcıların dikkatini çekiyor.

Wordle oyunu hem mobil uygulama hem de web site üzerinden oynanabildiği için erişilebilirlik düzeyi oldukça fazla.

Wordle oyunu nereden oynanıyor?

Wordle oyunu ilk olarak oyunun kendi bağlantısının bulunduğu orijinal yabancı dildeki sitesinden oynanıyordu. Ardından New York Times tarafından satın alınan oyun İngilizce dilinde oynamak isteyenler için NYT’nin yeni erişilme sayfasından oynanabiliyor.

Bu arada ortaya çıkan yeni iddialara göre NYT tarafından satın alınmasının ardından oyunun web sitesinin değiştirilmesiyle Amerika Birleşik Devletleri merkezli firma tarafından da siteye para kazanmak maksadıyla reklam izleyicileri dahil edildi.

Wordle’da yer alan üçüncü parti bu reklam izleyiciler iddiası oyunun kuruluşunda kar amacı gütmeyen bir oyun olmasından dolayı sosyal medyada hem dünyada hem Türkiye’de çeşitli tartışmalara neden oldu.

Wordle Türkçe oyunu…

Wordle oyununun Türkçe versiyonuna gelmek gerekirse. Oyun Türkçe’ye Fatih Kadir Akın tarafından uyarlandı. Akın, TDK’dan almış olduğu dört-beş bin civarında kelimeyi rastgele bir şekilde listelediğini kaydetti.

Oyunun Türkçe halinin de orijinal versiyonundan bir farkı yok. Oyuncular yine bu bulmaca oyununda harfler ve oyunun verdiği geri bildirimle 5 harfli kelimeleri çözmeye çalışıyor.

Oyun Türkçe’ye aktarıldıktan sonra ise Bundle uygulaması tarafından satın alındı. Artık kullanıcılar Bundle üzerinden bu oyunu rahatlıkla oynayabiliyor.

Viral haline gelen bu oyuna ilişkin anlaşılan o ki daha çok uzun süre bu oyun konuşulmaya devam edecek. Oyunun Türkçe’ye de çevrilmesiyle birlikte günlük olarak kullanıcıların yaptığı kelime tahmin etkileşimleri de artış göstermeye başladı bile. Gelecek dönemde oyunun ne şekilde etkiler oluşturacağını ise bekleyip göreceğiz.

HABERNEDİYOR.COM / SEZGİN İLHAN ÖZEL HABER

Yorumlar (0)