Dubai uzaya astronot gönderiyor

Uzaya ilk defa Arap astronot gidiyor. Emirlikler’in büyük günü bugün. 25 Eylül 2019 dünya tarihine geçiyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.09.2019, 17:25 25.09.2019, 17:32
Dubai uzaya astronot gönderiyor

Uzayda ilk defa bir emirlik kuruluşunun bulunduğu ve Uluslararası Uzay İstasyonu’na seyahat edecek ilk Arabın olduğu tarih olarak devrimsel bir nitelikle yerini buldu. Zorlu eğitimlerle geçen aylardan sonra uzaya ilk defa çıkan Arap olan astronot Hazzaa AlMansoori 35 yaşında eski ordu pilotu ve onun yedeği olan Sultan AlNeyadi 38 yaşında, bilişim teknolojileri doktoru ve Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri’nde eski mühendis.

Astronot AlMansoori'nin çocukluk hayali

Temmuz ayında NASA basın konferansına katılan AlMansoori, çocukluk yıllarından beri uzaya çıkma hayalini kurduğunu söyledi. Konferansta astronot AlMansoori, “Geceleri kum tepelerine çıkar, yıldızları izlerdim ve oraya nasıl gideceğimin hayalini kurardım. Dördüncü sınıftayken bir Arap astronotu olan Prens Sultan bin Salman Al Saud hakkında bir kitap görmüştüm ve bunu benim de başarabileceğimi düşünmüştüm. Bu nedenle de hava kuvvetlerine katılmak için başvurmuştum ve pilotluk hayatım boyunca hep yıldızlara biraz daha yakın olduğumu hissettim.”

Uzayda 8 gün geçirecek

Rus uzay aracı Soyuz-MS 15, Kazakistan Baikonur Uzay Üssü’nden fırlatıldı. Rus uzay aracındaki kontrolleri yönetebilmek için Rusça da öğrenen Astronot diğer uluslardan katılan astronotlarla birlikte uzayda 8 gün geçirecek.

Dönüm noktası olacak

Adını Birleşik Arap Emirlikleri Başbakan’ı, devlet başkanı Yardımcısı ve Dubai’nin mutlak hükümdarı olan Muhammed Bin Raşid el-Mektum’dan alan uzay merkezi Muhammed Bin Raşid Uzay Merkezi (MBRSC) tarafından atılan adımlarla uzay endüstrisinin Dubai’de filizlenmesine neden olacağı ve bunun büyük bir dönüm noktası olacağı düşünülüyor.

Yetiştirilen astronotların sadece bir tanesi gidebiliyor

Astronotların her ikisi de zorlu eğitimden geçmiş olsa da, sadece bir tanesi uzaya gidebiliyor, diğer astronot olağanüstü durumlarda uzaya gidecek pilotun yerine geçecek yedek astronot olarak eğitiliyor.

Yorumlar (0)