Dosta güven, düşmana korku: ALPAGU, sahada!

Yerli ve milli imkanlarla üretilen, son teknolojiyle bezenmiş savunma sistemlerimizden Alpagu, ilk görevini başarıyla tamamladı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 18.06.2021, 17:44 19.06.2021, 14:36
Dosta güven, düşmana korku: ALPAGU, sahada!

Ülkemizin son dönemler hız kazandırdığı savunma sanayisi ürünlerine bir yenisi daha eklendi. “Alpagu”, yerli üretim mühimmat ve silah envanterine sahip olması sebebiyle Akıncı ve Aksungur isimli kardeşlerinin arasında oldukça iddialı.  

Dünyaca ünlü bir dergide boy gösteren Alpagu hakkında, “Türkiye’nin düşmanlarını zor günler bekliyor.” şeklinde yazılmıştı. Türk SİHA’sı hakkında bugün yeni bir gelişme yaşandı. Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in aktardığına göre Alpagu, ilk mühimmatlı test atışını başarılı şekilde tamamladı.  

“Kendisi hafif, etkisi ağır” 

Demir, bu haberi şu şekilde paylaştı: “Kendisi hafif etkisi ağır Alpagu’dan tam isabet! Milli mühendislik kabiliyeti ile üretilen, gece ve gündüz etkin olarak kullanılabilecek Alpagu, ilk mühimmatlı test atışını hızla gerçekleştirdi. Durmak yok, yola devam!”  

 

Yüksek manevra kabiliyetine sahip 

Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından yapılan açıklama ise şu şekildeydi: “Gündüz ve gece fark etmeksizin etkin operasyonda kullanılabilen Alpagu, Aksaray Atış Alanı’nda yapılan test atışında başarılı oldu. Fırlatılmasının ardından yaklaşık 10 dakika boyunca uçuş yapabilen Alpagu, bünyesinde bulunan görüntü takip yazılımı sayesinde başarılı hedef takibi yapmıştır. Yüksek manevra kabiliyetine sahip olan İHA, düşman kuvvetler tarafından son ana kadar tespit edilmeme özelliğine sahiptir.” 

Alpagu’nun özellikleri  

Alpagu, kara unsurları için önemli seviyede gözetleme ve keşif yapabilme, görüş hattı dışındaki hedefleri de tam isabetle vurabilme özelliklerine sahip. Tek er tarafından taşınabilen uzaktan otonom sistemi ve uzaktan kumanda ile kullanılabilen akıllı bir mühimmat sistemidir.  

Milli ve yerli imkanlarla geliştirilen bu İHA, derin öğrenme algoritmaları, gerçek zamanlı görüntü işleme, yer kontrol istasyonu, fırlatıcı lançer ve sabit kanatlı akıllı mühimmat sistemine sahip. Bu da onun, gece ve gündüz etkin şekilde kullanılabilmesini sağlıyor. 

Yorumlar (0)