Doğada benzeri olmayan mineral bulundu!

1952 yılında Avustralya'nın uzak bir bölgesine düşen Wedderburn göktaşının yapısında bulunan 'garip bir element' olan 'edskotit' bilim dünyasını şaşırttı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 11.09.2019, 10:46
Doğada benzeri olmayan mineral bulundu!

Doğada kalsiyum (Ca), Fosfor (P) ve Magnezyum (Mg) gibi makro mineraller ile Demir (Fe), Flor (Fl) ve Kalay  (Sn) gibi mikro mineraller mevcut.

Şimdi ise araştırmacılar daha önce eşine az rastlanır bir minerali duyurdular: Edskotit...

Doğada eşine rastlanmadı

Avustralya'nın Wedderburn kasabasına 1951 yılında düşen 210 gram ağırlığındaki göktaşının yapısı uzun yıllardır çözülmeye çalışılıyordu. Bir mineral bilimci olan Chi Ma ve çalışma arkadaşları, uzun yıllar boyunca süren çalışmalar sonucu bu göktaşının doğada daha önce görülmeyen bir element içerdiğini keşfettiler.

Siyah ve kırmızı renkli göktaşını farklı kılan ise atomik formülasyonunun farklılığı... Taşta, "altın ve demir, kamasit, şarbesit" gibi doğada bulunması zor olan elementler keşfedilmiş. Ancak olayın ilginç yanı ise daha önce hiç görülmeyen 'edskotit' adlı mineralin keşfedilmesi!

Kızgın bir gezegenin çekirdeğinde oluşmuş olabilir

Göktaşının ismi Hawaii Üniversitesi’nde görev yapan Edward Scott‘a ithafen konuldu. Avustralya Ulusal Üniversitesi’nde görevli gezegen bilimci Geoffrey Bonning, bu garip mineralin basınçlı ve sıcak bir gezegenin çekirdeğinde oluşmuş olabileceğini söylüyor.

Bakalım bu uzayımsı mineral, bilim dünyasında ne gibi yeniliklere yol açacak.

Yorumlar (0)