Diyarbakır’da 13 yaşındaki öğrenci, kendi yazışma uygulamasını kurdu

Diyarbakır’da yaşayan 13 yaşındaki Mehmet Agit Yiğit, örnek aldığı Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar’dan esinlenerek kendi yazışma uygulamasını tasarladı. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.08.2022, 15:09 06.08.2022, 11:22
Diyarbakır’da 13 yaşındaki öğrenci, kendi yazışma uygulamasını kurdu

Diyarbakır’da ikamet eden 13 yaşındaki ortaokul öğrencisi Mehmet Agit Yiğit, 8 yaşından bu yana kodlamaya ve yazılıma merak saldı. 

“Selçuk Bayraktar gibi olacağım”

Oyunlar oynayan Yiğit, oyunların yapılış sürecini merak ederek kendi oyununu tasarladı. Bununla da kalmayan Yiğit, yerli yazışma uygulaması olarak Statüschat’i kurdu. Birçok projesi ret cevabı alan Yiğit, hayallerinden asla vazgeçmeyeceğini ve Selçuk Bayraktar gibi teknoloji üretiminde önemli bir gelecek hedeflediğini söyledi. 


Yiğit, oyunlarla çok ilgilendiğini ve nasıl oyun yapıldığını merak ettiğini, bununla beraber internette araştırmalar yapıp yazılım macerasının başladığını aktardı. Hedefinin yazılım mühendisi olmak olduğunu belirten Yiğit, “İlkokuldan beri çalışıyorum. Doğru ağaçlandırma projeleri, görme engelliler için sensörlü ayakkabı, robotik konusunda yarışmalara katıldım. Kendi mesajlaşma uygulamam Statüschat’i tasarladım. Koronavirüs çıkınca insanlar temastan kaçınıyor. Yerli WhatsApp uygulaması denilebilecek mesajlaşma uygulamam Statüschat için bir yıldır uğraşıyorum. Play Store'a gönderdim ancak kabul edilmedi. İzinlerle alakalı bir problem çıktı. Bu sebeple görüntülü arama özelliğini sildim ve yeniden yayınladım. Yine reddedildi bu sebeple çalışmalarımı sürdürüyorum” sözlerini kullandı. 

“Aile içinde deneme amaçlı olarak uygulamayı kullanıyoruz” 

Deneme amaçlı olarak aile içinde uygulamayı kullandıklarını söyleyen Yiğit, “Test etmek için ve güvenlik açısından da açığını bulmaya gayret ediyorum. Bu uygulamayı yaymak benim hedefim. Ülkemizden de dehaların çıkacağını herkese göstermek. Beyin göçünü de engellemek istiyorum. En büyük hedefim Oxford Üniversitesinde okumak. Şu anda ülkemizde örnek aldığım kişi Selçuk Bayraktar. Ülkemize onun gibi teknoloji konusunda hizmet etmek istiyorum. Projelerimi TÜBİTAK ve TEKNOFEST’e yolladım, maalesef ki bir sonuç alamadım. Nereye gitsem kapıyı üstüme kapattılar. Olumsuz yanıt almama rağmen hayallerimden asla vazgeçmiyorum. Daha çok geliştirmek için uğraşıyorum. Babam oto sanayide çalıştığı için otomotive de ilgi duydum. Uçan araba fikri de var şu an” açıklamasını yaptı. 

Anne Adile Yiğit, küçüklüğünden bu yana oğlunun, teknolojiye ve yazılıma hevesi olduğunu belirtti. Yiğit, “İncelemeyi, araştırmayı çok seven biri. Aklına koyduğunu yapıyor. Anne babası olarak biz her zaman arkasındayız” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)