Dışa bağımlılığı bitirecek: Türkiye daha ucuza üretti

Silah sistemlerinin en önemli bileşenlerinden biri olan namlu üretiminde Türk savunma sanayisinin son zamanlarda elde ettiği başarılara bir yenisi daha ekleniyor. Refrakter ve yiv-setleri kullanarak namlunun çelik yapısı seramik alaşımla yapılıyor ve namlu daha dayanıklı, daha hızlı ve daha ucuza imal ediliyor. Tüm bunlar tamamen yerli ve milli olanaklarla yapılırken, yurt dışına bağımlılığı da ortadan kaldırıyor.

BİLİM-TEKNOLOJİ 14.07.2022, 18:20
Dışa bağımlılığı bitirecek: Türkiye daha ucuza üretti

Urban Savunma'dan Genel Müdür Fazıl Hızal, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, 2020'de silah teknolojileri ve silah sistemlerine yönelik faaliyetlerde bulunmak üzere daha evvel yerli ve milli olarak geliştirdikleri teknolojiler ile Türk mühendisleri ve öz kaynaklarıyla çalışmaya başladıklarını ifade eden Hızal, geçen süre zarfında NATO güvenlik ve silah üretimi izinlerini de aldıklarını belirtti.

Bu çerçevede silahın tamamı ve namluyu ürettiklerini aktaran Hızal, klasik olan barutlu silah sistemlerine ek olarak yönlendirilmiş enerji silahları olan hibrit silah sistemi ve elektromanyetik top geliştirmeyi sürdürdüklerini söyledi.

"Korozyon ve aşınma gözlenmedi"

Son zamanlarda üretim ve tasarımda ithalata bağımlı olan büyük ve orta kalibre namluların performansının ve ömrünün iyileştirilmesine odaklandıklarını belirten Hızal, şöyle konuştu:

"Bu çerçevede, seramik alaşımlı namlu üretimi üzerine yoğunlaşıyoruz. 12,7 ila 155 milimetre arasındaki kalibreye kadar bütün büyük ve orta kalibre namluları seramik alaşımlarla üretebiliyoruz. Bu, an itibarıyla kullanılmakta olan konvansiyonel namlulardan çok daha uygun fiyata, atış performansı yüksek ve çok daha uzun ömürlü bir namlu manasına geliyor. Şirketimizde ve çalıştığımız firma ve kurumlar ile gerçekleştirdiğimiz testlerde 1000 adetli atışlarda namlularda hiçbir bir korozyon ya da aşınma gözlenmedi. MKE (Makine ve Kimya Endüstrisi) ve Deniz Kuvvetleri ile testlerimize devam ediyoruz."

"Yurt dışına hiçbir bağımlığımız yok"

Deniz Kuvvetleri Tersaneler Genel Müdürlüğü ile bir stratejik iş birliği anlaşmasına imza attıklarını söyleyen Hızal, bu doğrultuda, Türk Deniz Kuvvetleri'nin halihazırda kullandığı namluların seramik alaşımlarla modernizasyonu amacıyla başlattıkları faaliyetlerin yaklaşık olarak iki senedir devam ettiği bilgisini verdi. Hızal, ayrıca iki ülkeyle de silah ve namlu üretimine yönelik görüşmeler yaptıklarını bildirdi.

Namlu imalatına ilişkin çok sayıda yeni teknolojiyi kendi ürettikleri makinalarla uyguladıklarının altını çizen Hızal, şu ifadelere yer verdi:

"Klasik namluların üretiminde özellikle büyük ve ağır kalibre namlular talaşlı imalat, soğuk çekme, ezme, dövme gibi aşamalarla üretilir. Bunlar ağır bir maliyete karşılık geliyor. Biz ise elektro erozyon teknolojisi kullanıyoruz. Refrakter ve yiv-setleri kullanarak namlunun çelik yapısını seramik alaşım yapıyoruz ve namluyu daha dayanıklı, daha hızlı ve daha ucuza imal ediyoruz. Bunlar tamamen yerli ve milli olanaklarla, kendi öz kaynaklarımızla yapılıyor. Yurt dışına hiçbir bağımlığımız yok."

"En geç 2023'te sahada olacak"

Türk Deniz Kuvvetleri'ndeki testlerin bu sene tamamlanacağını kaydeden Hızal, "2023'ten evvel veyahut 2023 başında namluları sahada görebileceğiz. Bu namluları teste sokmak için kurduğumuz mekanizmaları da iki ülke ile görüşüyoruz. 2023 yılında bu ülkelere ihracat yapmayı hedefliyoruz." sözlerini sarf etti. 

Yorumlar (0)