Dijital mirasçınızı belirleyin! Ölümden sosyal medya hesapları ne olacak?

Dünyanın kaba bir hesapla yarısı internete ve sosyal medyaya bağlı bir şekilde yaşıyor. Resmi rakamlara göre 5 milyara yakın olan bu büyük topluluk için internet, e-posta ve sosyal medya hesaplarıyla birlikte akılları her dönem kurcalayan önemli bir soru işareti de ortaya çıkıyor? Öldükten sonra sosyal medya hesapları ne oluyor? Konu böylesine kafa karıştırıcı olunca çeşitli sosyal medya platformları da bununla ilgili çeşitli yöntemler sunuyor. Hesabınızın anıtlaştırılmasından, silinmesine, dijital mirasçı atanmasına dek konuya ilişkin güncel tüm gelişmeleri sizler için derledik.

BİLİM-TEKNOLOJİ 21.02.2022, 22:10 23.02.2022, 15:38
Dijital mirasçınızı belirleyin! Ölümden sosyal medya hesapları ne olacak?

Geçtiğimiz senenin sonunda Hootsuite ve We Are Social tarafından hazırlanmış olan Digital 2021 raporuna göre tüm dünyada sosyal medya kullanan 4,55 milyar kişi bulunuyor. 8 milyara yaklaşan dünya nüfusunun yarısına işaret ediyor bu rakam.

Son 1 yılda ise 400 milyon yeni kişi daha sosyal medya kullanmaya başladı.

Bu veriler gösteriyor ki dünyanın yarısı internet ve sosyal medya hesaplarıyla online durumda. İnterneti ve sosyal medyayı bu kadar sık kullanırken sosyal ağlara güvenlik ile bir parola vs. girilmesi büyük bir soru işareti de sebepsizce akıllara düşebiliyor. Yaşamınızın tamamında kullandığınız sosyal medya hesaplarının hayatınızı kaybetmenizin ardından ne olacağı. Her gün tüm dünyada çok sayıda kişi hayatını kaybediyor ve bu kişilerin hesaplarına erişimleri yalnızca parolalarını kendileri biliyorsa bir çeşit askıya düşme durumuyla karşı karşıya kalıyor.

Üstelik durum sadece bundan ibaret değil. E-posta hesapları ve onlara bağlı online ortamdaki tüm hesaplar… Bütün bunların hayatını kaybeden kişiden sonra ne olacağı konusu büyük bir soru işareti olarak karşımıza çıkıyor. Farklı sosyal medya platformlarının buna ilişkin çeşitli stratejileri ve yöntemleri var. Yakın zamanda Apple kanadından da konuya ilişkin Dijital Miras gibi önemli ve yeni bir kavram daha hayatımıza girdi. Bu yazıda akılları kurcalayan bu önemli sorunun cevabını vermeye çalışacağız.

Facebook

Dünyanın en popüler sosyal medya sitelerinden Facebook. 2004 yılında ilk kez hizmet vermeye başlayan Facebook, kullanıcılara ölüm gibi durumlarda hesaplarının son durumunu belirleyebilmeleri için yaşamlarında varis alternatifi veriyor. Hesabınıza varis atadığınızda bir nevi adınızı anıtlaştırmış oluyorsunuz ve varisiniz etiketleri kaldırmaktan, arkadaşlık isteklerine cevap vermeye ve hesabınızı kaldırmaya yönelik birçok talepte bulunabiliyor.

Hesabı anıtlaştırdığınızda kişinin profillerinin yanında “… Anısına” ismi bulunuyor.

Hesabın gizlilik ayarlarına bağlı bir şekilde kişinin arkadaşları da anıtlaştırılmış olan zaman tünelinde kişiyle olan anılarını paylaşabiliyor.

Hayatını kaybeden kişinin öncesinde paylaşmış olduğu gönderiler fotoğraflar, Facebook platformunda kalıyor ve paylaşıldıkları hedef kitle de buna Facebook’ta ulaşabiliyor.

Anıtlaştırılmış olan profillerde aktif kullanılan hesaplar gibi “Tanıyor Olabileceğin Kişiler”e ilişkin öneriler, reklamlar, doğum günü hatırlatmaları gibi konular görünmüyor.

Anıtlaştırılan hesaba varisi olmayan kişi dışında kimse değişiklik gerçekleştiremiyor.

Eğer bir sayfaya anıtlaştırma talebinde bulunulursa, yöneticinin hesabı anıtlaştırılan tek yöneticili Sayfalar’dan kaldırılıyor.

Hesabı kaldırma yöntemi

Facebook’un ikinci yöntemi ise hesabın bütünüyle silinmesi talebi. Bunun için hesap sahibinin birinci dereceden bir yakını kişinin yaşamını kaybettiğini resmi belgelerle birlikte platforma bildirebiliyor. Bu şekilde hayatını kaybeden kişinin profili ve dolayısıyla içerisindeki bütün fotoğraf, mesaj, gönderi, ifade ve bilgileri de kalıcı bir şekilde siliniyor.

Hesabınızı yaşamınızı yitirdikten sonra sildirmek istiyorsanız;

Önce Facebook’tan Ayarlar menüsü ardından Gizlilik seçeneğine tıklayın.

Anıtlaştırma Ayarları – Aşağıya inerek – Vefat ettikten sonra hesabının silinmesini talep et ve ardından ise Ölümden Sonra Sil seçeneğine tıklayın.

Instagram

Instagram da Facebook yani yeni adıyla Meta’nın bünyesine dahil ettiği sosyal medyalardan olmasına karşın ölümden önce hesabınızı anıtlaştırmak veyahut tamamen silinmesi yönündeki ayarlara hayatınızı kaybetmeden önce izin vermiyor. Hesabınızı anıtlaştırmak veya varis seçmek için hayatınızı kaybettikten sonra birinci dereceden bir yakınınızın resmi belgelerle siteyle iletişime geçmesi gerekiyor.

Instagram tarafında kişilerin yaşamını yitirmesinin ardından hesaplarını anıtlaştırmak için resmi belgeler arasında bir gazete makalesi, ölüm ilanı gibi belgeler yer alıyor.

Twitter

Bir Twitter hesabınız varsa, hayatınızı kaybettikten sonra hesabınızın devre dışı kalmasını istiyorsanız yasal varisiniz veyahut onaylanmış bir birinci dereceden yakınınızın harekete geçmesi gerekiyor.

Böyle durumlarda yaşamını yitiren kişinin hesabının silinebilmesi için birinci dereceden aile bireylerinin online bir form doldurup platformla iletişime geçmeleri gerekiyor.

Talebin gönderilmesinin ardından merhuma ilişkin bilgi, ölüm belgesi, başvuran kişinin kimlik bilgileri gibi kimi ek bilgilerin sağlanması maksadıyla e-posta ile doğrulama yapılıyor. Bu bilgiler platform tarafından incelenip ardından onaylandıktan sonra hesabın silinmesi işlemi yapılıyor.

Youtube

Youtube bilindiği üzere 2005 yılında hizmete girdi ve dünyanın en çok kullanılan video barındırma platformlarından biri. Kişiler Youtube hesaplarını bir hesapla kullanmak için Google ile ilişkilendirmesi gerekiyor. Yani Youtube için Google hesabından söz etmiş oluyoruz. Google’da ölmeden önce hesapları bir süre etkin olmadıktan sonra yaşamlarını yitirdikten sonra ne olacağını seçmek için “Etkin Olmayan Hesap Yöneticisi” özelliğini kullanmaları gerekli.

Etkin olmayan hesap yöneticisi özelliği kullanıldıktan sonra Youtube ve Google hesabınız da otomatik olarak kaldırılıyor. Yine diğer sosyal medya platformlarında olduğu gibi Youtube ve Google için de hesapların kapatılması ve verilerin alınması için resmi ölüm belgeleriyle başvuru yapılabiliyor.

WhatsApp

Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarından WhatsApp hesabının silinmesi için hesap ayarlarından hesap silme işleminin normal rutininde gerçekleştirilmesi gerekiyor. Bunun için hayatını kaybeden kişinin telefonuna erişimin olması şart. Telefon açıldıktan sonra Whatsapp hesap ayarlarından hesabı bütünüyle kaldırmak mümkün oluyor.

Microsoft

Microsoft tarafında ise ölümden sonra hesapların etkinliğinin ne olacağına ilişkin tüm işlemler “En Yakın Akraba Süreci” adıyla yer alıyor. Bu işlemlerle güçten düşmüş veya yaşamını yitirmiş kişilerin yakınlarına bütün e-postalar ve ekleri, adres defterleri de içerisinde olmak üzere Outlook hesabının içeriğinin serbest bırakılması ya da kimlik doğrulama süreci sonrasında hesabın devre dışı kalmasına izin veriliyor. Bu süreçle birlikte yakın akrabaya hesabın şifresini değiştirme veya hesap parolasını değiştirme şansı verilmiyor veya hesabın sahipliğini aktarmak mümkün olmuyor.

Microsoft bu süreci başlatmak için yaşamını yitiren veya sakatlık yaşayan kişinin, yasal olarak yakın akrabası olan kişinin bunu resmi bir şekilde bunu kanıtlaması gerekli. Bunun için çeşitli resmi belgeleri firmaya ulaştırarak işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

Apple

Apple geçtiğimiz yılın sonunda dijital miras özelliğini uygulamaya koydu ve iOS’in 15.2 güncellemesiyle dünya çapında yeni bir özellik olarak geldi.

Dijital Miras özelliği temelde Apple cihazların kullanılıp senelerce biriktirilen veyahut Apple kimliğinde saklı olan bütün verilerin kişilerin yaşamını yitirmesinin ardından sonsuza dek erişilememesinin önüne geçmek amacıyla firma tarafından geliştirildi.

Dijital Miras özelliği nedir?

Apple kullanıcılarınca hayatlarını kaybetmelerinin ardından ailesi veya bir arkadaşının verilerine erişmesi izni verilebiliyor.

Dijital Miras ile belirlenmiş olan kişileri iCloud üzerinde depolanmış olan notlar, fotoğraflar, e-postalar, takvimler, kişiler, çeşitli iCloud yedeklemeleri, Safari yer imleri ve sağlık verileri bile aktarılabiliyor.

Fakat Dijital Miras güncellemesi seçecek olduğunuz kişilere hangi verilerin bırakabileceği konusunu kullanıcıya seçmesine izin vermiyor. Bundan dolayı burada dikkat edilmesi gereken ayrıntı Dijital Miras bırakılan kişinin bütün verilere erişebiliyor olması.

Ölümün kanıtlanması gerekiyor

Dijital Miras özelliğini kullanmak için diğer sosyal medya platformlarında olduğu gibi ölümün kanıtlanması gerekiyor.

Kullanıcılar iOS 15.2 ve üstü işletim sistemine sahipse Ayarlar menüsünden ismine tıklayıp Şifre ve Güvenlik menüsünden Dijital Mirasçı butonunu seçip önlerine çıkan yolla kişi atayabiliyorlar.

HABERNEDİYOR.COM / SEZGİN İLHAN ÖZEL HABER

Yorumlar (0)