Devrim niteliğinde tedavi: Tüm hastalar görmeye başladı

İsveçli bilim insanları görme kaybına sebep olan "kornea sivrileşmesi" rahatsızlığına alternatif bir tedavi bulduklarını duyurdu. Normalde kornea implantı ile çözüm aranan hastalık, hayvanlardan sağlanan bir protein aracılığıyla tedavi edilebilecek.

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.09.2022, 14:51
Devrim niteliğinde tedavi: Tüm hastalar görmeye başladı

İsveçli bilim insanları, görme kaybına sebep olan kornea sivrileşmesi hastalığının tedavisi için devrim niteliğinde bir yöntem geliştirdiklerini duyurdu. 

“Kornea sivrileşmesini tedavi ettik”

Araştırma ekibi "Kornea sivrileşmesi yani tıbbi olarak "keratokonus" olarak bilinen rahatsızlığı, domuz derisinden üretilen maddeyle tedavi ettik" sözlerini kullandı. 

Yeni sistemle domuz derisinden alınmış olan kolajen, özel bir jele dönüştürülüyor. Bu jel kullanılarak 3 boyutlu yazıcılarla yapılan implant, hastaların gözüne yerleştiriliyor. Böylece incelen korneanın yırtılması engelleniyor.

Bilim insanları geliştirilen özel maddenin bağışıklık sistemini tetiklemediğine dikkat çekiyor.

“Tüm hastalar tekrar görmeye başladı”

Araştırmacılar, "Normal tedavide bağışçıdan alınmış olan kornea kullanılıyor fakat her zaman vücudun reddetme riski var. Normalde gıda endüstrisinin çöpe attığı bir maddeyi kullanarak tedaviye imkan tanıyoruz.” sözlerini kullandı.

Araştırmacılar tedavi vesilesiyle bütün hastaların yeniden görebildiğini söylüyor.

Uygulama konusunda, "İmplantı kullanan bütün hastalar tekrar görmeye başladı. Bazı hastalarda daha başarılı sonuç aldık hepsi artık çok daha iyi görüyor" sözleri kullanıldı.

Sık görülen kornea incelmesi, çoğunlukla ergenlik yaşlarında başlıyor. Gözün saydam tabakası olarak bilinen korneanın sivrileşmesiyle ortaya çıkan hastalık görme kaybına sebep olabiliyor. İsveç'te geliştirilen tedavinin 3-4 senede geniş çapta uygulanmaya başlanması bekleniyor.

Yorumlar (0)