DEÜ duyurdu: Çok sayıda yeni fay tespit edildi

DEÜ (Dokuz Eylül Üniversitesi) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ekipleri, İzmir'de 'dış körfez' olarak nitelendirilen Karaburun-Foça bölgesinde gerçekleştirdikleri araştırmalarda birçok yeni fayın varlığını ortaya koydu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 02.03.2023, 19:20
DEÜ duyurdu: Çok sayıda yeni fay tespit edildi

Üniversite tarafından gerçekleştirilen açıklama doğrultusunda, TÜBİTAK destekli 'Piri Reis' adlı gemiyle sismik araştırma gerçekleştiren 12 kişilik ekip, bir hafta boyunca denizde veriler topladı.

DEÜ'nün açıklamasında görüşlerine yer verilen Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derman Dondurur, bu faaliyetlerde yaklaşık olarak 1.000 kilometrelik bölgede sismik veri topladıklarını ifade etti.



"Bizi şaşırttı"

Bahse konu faaliyette çok ilgi çekici neticeler elde ettiklerini kaydeden Dondurur, "İzmir dış körfezinin fay yapılarını, sığ yapısını az da olsa biliyoruz fakat derin kısımlarına ilişkin çok fazla bilgimiz yoktu. Bizi şaşırtan ise şu oldu; oradaki aktif fay yoğunluğu ve miktarı gerçekten de çok fazla. Bu faaliyetin neticeleri, pek çok yeni fayın varlığını da ortaya çıkardı." diye konuştu.

Elde edilen bu verilere bakılarak fayların aktif olup olmadıklarını, deniz tabanını etkileyip etkilemediklerini, büyüklüğünü, uzanımını ortaya koymayı hedeflediklerini belirten Dondurur, verilerin işlenmesinin ardından fayların haritalanması basamağına geçileceğini bildirdi. 

İzmir metropol bölgesi ve çevresinin deprem riskine yönelik olarak çok önemli bir faaliyet gerçekleştirdiklerini, projenin iki senede tamamlanmasının amaçlandığını vurgulayan Prof. Dr. Dondurur, tarihte İzmir ve etrafında birçok yıkıcı deprem görüldüğünü, özellikle 1688 senesinde İzmir'de ve 1739 senesinde Foça'daki depremlerin çok büyük hasarlar verdiğinin bilindiğini de sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)