Derin uzaydaki Voyager-1'den ilginç sinyaller geliyor!

NASA tarafından 1977 yılında Güneş Sistemi'nin dışına gönderilen Voyager-1 uzay aracından ilginç sinyaller gelmeye başladı. NASA, geminin mevcut görevi ile Dünya'ya gelen sinyaller arasında uyumsuzluğun bulunduğunu bildirdi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 19.05.2022, 20:15 Hakan Öksüz
Derin uzaydaki Voyager-1'den ilginç sinyaller geliyor!

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından 1977 yılında uzayın derinliklerine gönderilen Voyager-1 aracı, Güneş Sistemi'nin dışından topladığı önemli verileri Dünya'ya göndermeye devam ediyor. 

Dünya'ya uzaklığı 23,3 milyar kilometre!

Voyager-1 aracının şu anda Dünya ile arasındaki tahmini mesafenin 23,3 milyar kilometre olduğu belirtiliyor. Aynı tarihte fırlatılan Voyager-2'nin Dünya'ya olan uzaklığının ise 19,5 milyar kilometre olduğu tahmin ediliyor.

Dünya'dan gönderilen bir mesaj, Voyager 1'e 20 saat 33 dakika sonra ulaşıyor. NASA tarafından gönderilen komutlara göre hareket eden uzay aracı, topladığı bilgileri Dünya'ya yolluyor. 

"Uyumsuzluk var"

Yaklaşık 45 yıldır sorunsuz şekilde çalışan Voyager-1'de son zamanlarda nedeni anlaşılamayan sorunların yaşandığı belirtildi. NASA tarafından yapılan açıklamada, "Voyager-1'in görevleri ile Dünya'ya yolladığı bilgiler arasında uyumsuzluk var. Kontrol merkezinden alınan bilgiler ile gemide şu an yaşananlar arasında kopukluk var." denildi.

"Yakınlarında bulunan bir sistem, bozulmaya neden olabilir"

Uzayın derinliklerinde bulunan aracın antenlerinin Dünya'ya dönük durumda bulunduğunu bildiren NASA, "Sinyaller oldukça güçlü. Son zamanlarda gelen ynlış verilerin kaynağını tespit etmeye çalışıyoruz. Eğer sorun gemiyle ilgili değilse, yakınlarda bulunan farklı bir sistem nedeniyle sinyaller bozuluyor olabilir." açıklamasında bulundu.

Yorumlar (0)