Depremlerden sonra oluştu: 37 metre çapında

Prof. Dr. Fetullah Arık, "Depremler, obrukların çökmesini hızlandırabilir." dedi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 01.03.2023, 20:10
Depremlerden sonra oluştu: 37 metre çapında

Konya Ovası'nda yerin altında zamanla çözünmeye uğrayan kireç taşlarının oluşturduğu boşluk gibi farklı jeolojik etkilerle zeminin çökmesiyle meydana gelen obrukların depremlerden etkilenip etkilenmediğine yönelik olarak faaliyetler uzmanlar tarafından sürdürülüyor.

Konya Teknik Üniversitesi Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Arık, basın mensuplarına, obrukların son çökme anlarını etkileyen pek çok faktörün olduğunu ifade etti.

Obruklara ilişkin uzun senelerdir incelemelerin sürdüğünü kaydeden Arık, "Özellikle yağışlı dönemin ardından üstteki tabakanın ağırlık kazanması, yer altında suyun çok daha rahat bir şekilde hareket edebileceği bir kanalın oluşması, yüzeye ağır bir yük bindirilmesi, doğal ya da yapay sarsıntılar, obruktaki son çökme anı üzerinde etkili olan faktörlerdir. Depremler de bunlardan biridir. Depremler, obruğun çökmesini hızlandırabilir" şeklinde konuştu.



"Bölge halkı depremlere işaret ediyor"

Fetullah Arık, 6 Şubat tarihindeki depremlerden yaklaşık olarak 20 gün sonra Konya'ya bağlı Karapınar ilçesinde 12 metre derinliğinde ve 37 metre çapında meydana gelen obruğun ölçümlerini yaptıklarını dile getirerek, şu ifadelere yer verdi:

"Direkt olarak depremle ilişkilendirmek oldukça zor fakat bölgede pek çok farklı obruğun oluşum dönemiyle deprem oluşum dönemlerini karşılaştırdığımızda, birkaç deprem oluşum dönemine rastlayan obruk oluşumu mevcut. Obruk oluşumlarının vakitlerinin net olarak bilinememesi sebebiyle bu bağı kurmak bir hayli zor fakat an itibarıyla modelleme faaliyetlerimiz sürüyor. Bu sene içerisinde benzer soruların yanıtlarını çok daha detaylı bir şekilde alabileceğimizi umut ediyorum.

Obrukların oluşum zamanlarına ilişkin kesin veriler olmadığından dolayı en belirgin veriler olarak bölge halkından edindiğimiz bilgileri değerlendiriyoruz. Bölgede ikamet eden yurttaşların beyanına göre burada oluşan obrukların depremlerle nispeten bağlantılı olduğu ortaya çıkıyor."

Yorumlar (0)