"Deprem bu kollar üzerinde olacak"

İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Gülsen Uçarkuş, beklenen büyük İstanbul depremi hakkında önemli açıklamalar yaptı. Uçarkuş, depremin "Kumburgaz fay kolu" üzerinde gerçekleşme ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 15.10.2019, 18:49
"Deprem bu kollar üzerinde olacak"

İstanbul Teknik Üniversitesi'nce 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara Depremi'nin 20. yılında yapılan uluslararası deprem sempozyumu başladı.

Sempozyumda, üniversite senatosu kararıyla dünyada ve Türkiye'de yer bilimleri alanındaki gelişmeye sağladıkları katkılar sebebiyle Prof. Dr. John F. Dewey, Prof. Dr. Dan McKenzie ve Prof. Dr. Xavier Le Pichon'a fahri doktora beratları takdim edildi.

Sempozyumla ilgili basın mensuplarına açıklamalar yapan Uçarkuş, hedeflerinin Marmara Denizi'nde çalışan yerli ve yabancı bilim insanlarının 20 yıldaki bu çalışmalardan elde edilenleri ortaya koymak olduğunu belirtti.

"Şu an Adalar'ın güneyi..."

Uçarkuş, 26 Eylül'de Silivri açıklarında meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremi hatırlatan Uçarkuş, "Şu an Adalar'ın güneyi, Silivri aktivitesinin olduğu Kumburgaz fay kolu, üzerinde bir süredir aktivite olmadığı için kırılmasını beklediğimiz fay parçasıdır. Bu kısımlar üzerine dikkatle eğiliyoruz ve beklediğimiz deprem bu kollar üzerinde olacak." dedi.

"1939'dan beri 3 ay ile 30 yıl arasında bir yer kırılıyor"

Depreme ilişkin tarih vermenin imkansız olduğunu kaydeden Uçarkuş, "Kuzey Anadolu Fayı'nda 1939'dan beri 3 ay ile 30 yıl arasında bir yer kırılıyor, sonra öbür yeri kırıyor. Bizim 8 depremimiz var böyle doğudan batıya göç eden. Bu göçün son depremi 99 depremleri. 3 ay ile 30 yıl arasında yine Marmara Denizi'nin içinde diğer kısmının kırılmasını bekliyoruz. Ama bu yüzde 65'lik bir yüzdeyle verilmişti o zaman. Şimdi 20 yılı geride bıraktık, bu 20 yılın sonunda uzun zamandır deprem olmamış, bir 5,8'lik bir aktivite oldu Kumburgaz fay kol üzerinde. Dolayısıyla buna dikkat çektik. Bunların hepsini bu bilimsel çalıştayda değerlendireceğiz." diye konuştu.

"5,8'in enerjisiyle 7,2'nin arasında 20-25 kat fark var oluyor"

Uçarkuş, "5,8'in enerjisiyle 7,2'nin arasında 20-25 kat fark var oluyor. Dolayısıyla. 5,8'lik bir deprem kendi çapında bir enerji boşaltsa da fayın uzunluğu belli ve o fay kırıldığı zaman çıkacağı büyüklük de belli olduğu için onu boşaltmış olarak algılanmıyor bizim için. 5,8'lik depremle ilgili çalışmalar devam ediyor. Bununla kesin bir sonuç söyleyemeyiz. Ama bu kırılmasını ve uzun zamandır da sessiz olan bu fayın üzerinde olduğu için şimdi dikkatimizi bu alana verdik." dedi.

Yorumlar (0)