Denizli'de literatüre giren yeni bitki

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım, orman mühendisi Rasim Çetiner’in kendisine ulaştırdığı farklı bir Yünlügelin (Rindera) fotoğrafından yola çıkarak dünyada yalnızca Denizli’nin Çameli ilçesinde rastlanan “Denizli Yünlügelini” isimli yeni türü keşfetti.

BİLİM-TEKNOLOJİ 10.01.2020, 11:56
Denizli'de literatüre giren yeni bitki

Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yıldırım, literatüre bir bitki türü daha kazandırdı.

Doç. Dr. Yıldırım'ı ziyaret eden EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, yürütülen çalışmalara ilişkin Doç. Dr. Yıldırım'dan bilgi aldı. Aynı zamanda EÜ Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu üyesi olarak da görev yapan Doç.Dr. Yıldırım, bitkiyi ilk gören ve fotoğraflayarak kendisine ileten kişinin Denizli Orman Bölge Müdürlüğünde çalışan orman mühendisi Rasim Çetiner olduğunu ifade etti.

Dünyada sadece Denizli'de var

Hem arazide hem de laboratuvarda gerçekleştirilen araştırmalar neticesinde bitkinin dünyada sadece Denizli'nin Çameli ilçesi sınırlarında bulunduğuna vurgu yapan Doç. Dr. Yıldırım, bitkinin Türkçe adını "Denizli Yünlügelini" olarak belirlediklerini anlattı. Doç. Dr. Yıldırım, yeni türün bilimsel ismini ise bitkiye ilk rastlayan kişi olan Rasim Çetiner'e atfederek "Rindera cetineri" olarak bilim dünyasına kazandırdıklarını dile getirdi.

Daha evvel de pek çok bitki türünü literatüre kazandıran Doç. Dr. Yıldırım'ı başarılı çalışmalarından ötürü tebrik eden Rektör Budak, “Hasan hocamız koordinesinde yapılan çalışmalar tamamlandı ve makale yayınlanarak bitki dünya bilimine kazandırıldı. Bu bitkinin içeriğiyle ilgili de çeşitli hastalıkların tedavisine yönelik çalışmalar yapılıyor. Ege Üniversitesinin amacı araştırma üniversitesi olmak. Araştırma üniversitesi olma hedefi doğrultusunda yapılan bu çalışmalar çok değerli. Çalışmalar, sadece bilimsel anlamda araştırma üniversitesi hedeflerimize katkı sağlamakla kalmıyor aynı zamanda da insanlığa ve ülkemize ekonomik anlamda katma değer sağlıyor. Üniversitemize ve ülkemize katkı sağlayacak projelerin içinde yer alan hocalarımızın her zaman yanlarındayız. Maddi ve manevi desteklerimiz her zaman sürecek.” şeklinde konuştu.

Ülkemizin endemik türlerinden

Türkiye çapında yeni türlerin keşfedilmesi için çalışmalarına devam ettiğini anlatan Doç. Dr. Yıldırım, son keşfettikleri türle ilgili bilgiler verdi. Doç. Dr. Yıldırım, “Bu bitkinin dünyada henüz keşfedilmemiş ‘Yünlügelin' dediğimiz ‘Rindera' cinsine ait bir tür olduğunu fark ettik. Bitkiyle ilgili hazırladığımız makalemiz yayınlandı ve bitkimizi bilim dünyasına kazandırdık. Bu grup enteresan bir grup çünkü çok fazla tür sayısı mevcut değil. Dünyada 25 kadar türü mevcut, bunlardan ‘Denizli Yünlügelini' ile birlikte ülkemizde 5 türü oldu. Bu türlerden ise 3'ü yalnızca ülkemizde görülen endemik türlerdir. Son olarak keşfettiğimiz bitki de ülkemizin endemiklerinden ve dünyada sadece Denizli'nin Çameli ilçesi sınırlarında Torosların bir uzantısı olan dağın zirvesinde yer alıyor. Bitkiyi 2200 rakımda topladık. Bu bitkilerden elde edilen kimyasal içeriklerden özellikle Alkaloid olarak bilinen çalışmalarında içinde özellikle 'naftakinon' olarak bilinen maddelerin kanser hücre hatları üzerinde çok önemli öldürücü etkiye sahip olduğu bilinmektedir. Bu tarz çalışmalar halen devam ediyor. Keşif safhasından sonra bir sonraki amacımız da bu bitkinin bu tarz bir kimyasal içeriğe sahip olup olmadığını belirleme yönünde çalışmaları planlamaktayız. Bitkinin popülasyonuna zarar vermeyecek şekilde, hem alanında bitkiyi koruyup hem de içeriğinde insanlık yararına her hangi bir olumlu sonuç verecek içerik var mı bunu bulmaya çalışacağız.” diye konuştu.

Yorumlar (0)