Denizlerin hâkimi olacak! İşte STM500 denizaltısının özellikleri!

Türkiye'de ilk defa bir savaş denizaltısı, sivil sanayi tarafından üretilecek. STM500 adlı denizaltının üretimine başlandığını kaydeden Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, bilgilendirmelerde bulundu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 26.06.2022, 15:06 27.06.2022, 13:55 Hakan Öksüz
Denizlerin hâkimi olacak! İşte STM500 denizaltısının özellikleri!

Yerli üretim kara ve hava silahlarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterini zenginleştiren Türkiye, denizde de gücüne güç katmaya devam ediyor.

Milli denizaltı macerasında önemli bir adım daha attıklarını kaydeden Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, tamamen yerli olanaklarla tasarlanan STM500 denizaltısının yapımına başladıklarını belirtti.

Hem sığ sularda hem de açık denizlerde görev yapacak!

STM mühendisleri tarafından tasarlanan denizaltının test üretimine başladıklarını söyleyen Demir, "Ülkemizde ilk defa bir savaş denizaltısı, sivil sanayi tarafından üretilecek. Denizaltının özelliklerinin, modern çağın teknolojisini yakaladığını söylemeliyim. Açık denizlerde de sığ sularda da göreve çıkabilecek. Özel kuvvetler tarafından gerçekleştirilen harekâtlarda, keşif gözetlemede ve denizaltı savaşlarında kullanılabilecek." diye konuştu. 

STM500'ün özelliklerine ilişkin açıklamada bulunan STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, "Ülkemizde denizaltı üretimini üstlenebilecek ilk mühendislik şirketi olduk. Bu denizaltı, yüksek ihracat potansiyeline sahip." ifadelerini kullandı.

8 adet ağır torpido gücüne sahip olacak

Edinilen bilgilere göre STM500, 18 kişiden oluşan mürettebat ve 8 kişilik özel kuvvetler mensubunu 30 gün boyunca denizde barındırabilecek. Denizaltında, atışa hazır durumda 4 adet torpido kovanı bulunacak. 8 adet ağır torpido gücünün yer alacağı STM500'ün, birçok ülkenin ilgisini çektiği ve satış görüşmelerini başladığı kaydedildi.

Yorumlar (0)