Denize inen uçak panik yarattı

Antalya’da, dün öğle saatlerinde denize iniş yapan uçak sahildeki tatilcileri korkuttu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 24.09.2019, 17:05 24.09.2019, 17:53

Sahile yaklaşık 0,54 deniz mili (1 kilometre) kadar mesafeye iniş yapan uçak sahildeki vatandaşların paniklemesine neden oldu. Uçağın kaza yaptığını düşünen tatilciler polisi aradılar. Aslında uçağın Beriev Marka bir Rus yangın söndürme uçağı olduğu ve su depolamak üzere denize iniş yaptığı bilgisi tatilcilere iletildi. Su alımını yapan uçak çok geçmeden havalandı.

Yangın söndürme uçağı kıyıya yakın iniş yapabilir mi?

Kıyıya inişler, Hava Trafik Kontrol Merkezi ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün ortak çalışmasıyla sağlanıyor. Kıyı Emniyeti, iniş yapılacak alanda tüm güvenlik önlemlerini aldıktan sonra Hava Trafik Kontrol Merkezi ile birlikte koordineli çalışarak denizde iniş yapılacak bölgenin koordinatlarını belirleyip güvenli bir iniş sağlıyorlar.

Yangın söndürme uçağı kıyıya neden yakın iner?

Tatilcilerin alışık olmadığı görüntüler aslında oldukça olağan bir durum. Her ne kadar kıyıdaki insanları korkutsa da, kıyıya yakın iniş yapmak uçak için tasarruf demek. Kıyıdan ne kadar az açılırsa o kadar mesafe kaydedecek olan uçak, daha az sorti (uçağın motorunun açılıp kapanması arasında geçen süreç) yaparak nispeten daha az yakıt sarfiyatı yapıyor. Çalışma sahası çoğunlukla kara üzeri olan yangın söndürme uçağı sadece yakıttan tasarruf etmekle kalmıyor. Kıyıya yakın sahadan su alımı yapan uçak aynı zamanda yangına daha hızlı müdahale ediyor.

Yorumlar (0)