Deniz memelileri atık su ile koronavirüse yakalanabilir

Kanada'da gerçekleştirilen bir araştırmada deniz memelilerinin atık sular ile koronavirüse yakalanabileceği tespit edildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 12.11.2020, 10:54 12.11.2020, 17:13
Deniz memelileri atık su ile koronavirüse yakalanabilir

'The Daily Mail' gazetesinin haberinde, Halifax Dalhousie Üniversitesi'nce yürütülen bir çalışmada, yunus, balina, fok gibi deniz memelilerinin koronavirüse yakalanma ihtimali incelendi.

36 deniz memelisi incelendi

Araştırmada 36 deniz memelisinin genomları incelendi ve bunlardan en az 15'inin koronavirüs riski altında olduğu sonucu ortaya çıktı.

Bilim insanları tarafından deniz memelilerindeki "Angiotensin Dönüştürücü Enzim 2" isimli protein enzimlerinin salgına kapı araladığı iddia edildi.

Atık su ile enfekte olabilirler

Deniz memelilerinin virüse ilişkin insanlardan daha da savunmasız olduğunun vurgulandığı açıklamada, bilim insanları tarafından nesli tükenmekte olan deniz canlılarının atık su yoluyla koronavirüse enfekte olabileceğine ilişkin uyarılarda bulunuldu.

Araştırma ekibinden Halifax Dalhousie Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı Araştırma Müdürü Graham Dellaire, deniz memelilerinin öncesinde de yaşamları için tehdit oluşturan, karaciğer ve akciğer hasarına sebep olan farklı koronavirüs türlerine yakalandığını kaydetti.

Çalışma Science of the Total Environment dergisinde yayımlandı.

Yorumlar (0)