Dengede duran devasa kayalar "deprem saati" olacak

Bilim insanları tarafından doğada dengede duran kayaların deprem saati olarak kullanılabilmesinin yeni bir yöntemi keşfedildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.10.2020, 01:30 07.10.2020, 17:39
Dengede duran devasa kayalar "deprem saati" olacak

Dünyanın kimi bölgelerinde deprem riski oldukça çok ve bilim insanları tarafından yıllardır depremi tahmin etmeye yönelik çeşitli yöntemler geliştiriliyor.

Yeni geliştirilmiş olan deprem tahmin yöntemiyse doğada dengede duran kayaları esas alacak.

İngiltere Londra'da bulunan Kraliyet Koleji araştırmacıları tarafından, doğada dengede bulunan kayaları kullanmak suretiyle yeni bir deprem tahmin yöntemi geliştirildi.

Kayalar bilgisayar ortamına aktarıldı

Kaliforniya Şeytan Vadisi'nde bulunan kaya oluşumlarını inceleyen bilim insanları tarafından, dengede duran kayalar bilgisayar ortamına aktarıldı.

Araştırmacılar tarafından, simülasyonda kayalar farklı büyüklüklerdeki deprem kayalarına maruz kaldı. Bu yöntemle bilim insanları dengede duran kayaların ne kadar enerji ile devrildiğini kaydetti.

Depremi tahmin etmeyi başardı

Bilim insanları, kayaların ayakta kalabilmesi amacıyla bölgede yaşanmış en büyük depremin boyutunun tahmin edilmesi başarıldı. Bölgedeki deprem riski haritasını çıkartan araştırmacılar tarafından yeni yöntemin eski yönteme oranla yüzde 50 daha iyi sonuç verdiği ifade edildi.

İngiliz araştırmacılar tarafından, binlerce senedir ayakta kalan bu yapıların adeta bir deprem saati işlevi gördüğü ifade ediliyor.

Bilim insanları bu kayaları inceleyip deprem tahmini modellerini daha da hassas bir hale getirebilmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Yorumlar (0)