Delil toplanırken sosyal medya hesapları incelenecek!

ABD ve İngiltere, kolluk kuvvetlerinin cezai soruşturmalarında teknoloji şirketlerinin bulut teknolojilerini kullanarak daha hızlı veri elde etmeye yarayacak ve kendi türünün ilk örneği olacak.

BİLİM-TEKNOLOJİ 07.10.2019, 14:56 07.10.2019, 15:46
Delil toplanırken sosyal medya hesapları incelenecek!

ABD Adalet Bakanlığının geçtiğimiz Perşembe günü sitesinde yaptığı basın açıklamasında, “ABD ve İngiltere, suçlular ve teröristler ile çevrimiçi mücadele için sınır ötesi veri erişim anlaşması imzalandı.” başlığıyla elektronik kanıtların daha etkili bir şekilde toplanmasına ilişkin yasal engellerin kaldırılacağını ve bunun da soruşturmaları önemli ölçüde hızlandıracağı belirtildi.

CLOUD yasası – Bulut teknolojisine hukuki benzetme “Verilerin Yurt Dışı Kullanımına İlişkin Hukuki Netleştirme”

Anlaşma ile; terör, cinsel istismar gibi ciddi suçlarla ilgili davalarda delillere çok daha hızlı erişilebilecek. İngiltere ve ABD ortaklığında yürütülecek olan “CLOUD( Verilerin Yurt Dışı Kullanımına İlişkin Hukuki Netleştirme ‘Clarifying Lawful Overseas Use of Data’) yasasında” Facebook, Google, İnstagram ya da Twitter gibi teknoloji şirketlerinin veri tabanı bulut sistemine doğrudan giriş yapılacak. ABD resmî kanatları da aynı şekilde İngiliz iletişim servis sağlayıcılarının verilerine hızlı bir şekilde ulaşabilecek.

İngiltere İçişler Bakanlığı, yürürlüğe girmekte olan “CLOUD yasası” ile ilgili yaptığı açıklamada, daha önce delil toplamanın “yıllar” aldığı davaların artık “haftalar, hatta günler” süreceği belirtildi.

Suç delilleri başka ülkelerdeki sunucularda toplanıyor

ABD’li Başsavcı William Barr, “21. yüzyıl tehditleriyle mücadele edebilmemiz için bir ülkede işlenen suçun başka bir ülkedeki sunucuda toplanan elektronik kanıtlarına mümkün olduğunca hızlı erişim sağlamamız gerekir, günümüz teknolojileri ve yaptığımız anlaşma bunu sağlayacak.” diyerek delillerin başka ülkelerde toplandığını ve türünün ilk örneği olan bu anlaşmanın gerekliliğini bildirdi.

Facebook CEO’su Mark Zuckerberg karşı çıktı

Facebook’un kurucu CEO’su Mark Zuckerberg’in Mart ayında yaptığı açıklamada, Facebook’u “gizlilik odaklı” bir şirket haline getirme vizyonundan bahsetmişti. Bunun da kilit ilkesinin kriptolama yani “şifreleme” olduğunu ifade etmişti. İki ülke arasındaki “CLOUD yasası” üzerine açıklama yapan Zuckerberg, “Hükümetin insanların mahremiyetine ve güvenliğine zarar verebileceği bir arka kapı kurma girişimine şiddetle karşı çıkıyoruz.” diyerek yasadan duyduğu endişesini belirtti.

Yorumlar (0)