'DELİ' göreve hazır

Türk savunma sanayisi çatısı altında geliştirilen kamikaze İHA (insansız hava aracı) DELİ, savaş başlığıyla gerçekleştirilen atış testlerini başarılı bir şekilde tamamlayarak göreve hazır duruma getirildi.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.06.2023, 18:20 Koray
'DELİ' göreve hazır

Titra Teknoloji yaklaşık olarak 1,5 sene evvel DELİ Taktik Kamikaze Sistemi Projesi'ne start verdi. DELİ, geçtiğimiz ekim ayında düzenlenen SAHA EXPO'da ilk defa sergilendi.

DELİ için TÜBİTAK SAGE tarafından yüksek etki çapına sahip olan savaş başlığı geliştirildi. Manuel ve otonom operasyonel becerilere sahip DELİ, modüler yapısıyla kolay bir şekilde taşınıp, 15 dakikadan çok daha kısa bir sürede kullanıma hazır duruma geliyor. Karıştırma engelleyicilerle güvenlik düzeyini artırılan DELİ, 80 kilometre/saat seyir hızına, 180 kilometre/saat maksimum hıza çıkabiliyor. Deli, 150-500 metre operasyonel irtifa, 3 bin 500 metre maksimum irtifa ile çatışma sahasına çıkmaya gün sayıyor.
 

Test sürecini geride bırakarak atış sahasına çıktı

Kamikaze projesinde şu ana değin çok sayıda dalış ve uçuş yapılarak platform, alt sistem ve sistemlerin doğrulaması gerçekleştirildi. En son olarak ise canlı mühimmatla son kalifikasyon testi yapıldı. 

MSB'nin (Milli Savunma Bakanlığı) Konya-Karapınar'daki test alanında gerçekleştirilen ve üç gün süren testlerde, evvelden belirlenmiş hedeflere TÜBİTAK SAGE'nin geliştirdiği tapa sistemi ve mühimmatıyla intihar dalışları yapıldı. Testlerde, ilk tanıtımda açıklanan 3,1 kilogram yerine 3,8 kilogram ağırlığındaki savaş başlığı kullanıldı. Elle ve katapultla fırlatma suretiyle gerçekleştirilen testler başarılı bir şekilde tamamlandı ve hedefler tam isabetle imha edildi. Bundan sonraki faaliyetler anti zırh özelliğine sahip olan çok daha büyük mühimmatlarla hedefleri imha etme üzerine yoğunlaşacak.



"Stratejik bir ürünü Türkiye'ye kazandırdık"

Titra Teknoloji Genel Müdürü Davut Yılmaz, basın mensuplarına, kısa süre evvel tanıtımını gerçekleştirdikleri DELİ Kamikaze Projesi'nde, şu ana değin pek çok sistemin testini yaparak, geliştirdikleri donanım ve yazılımların doğrulamasını tamamladıklarını ifade etti.

Bunları gerçekleştirirken çok sayıda uçuş ve cansız mühimmatla çok sayıda dalış görevi gerçekleştirdiklerini kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Bu hafta gerçekleştirdiğimiz testlerde ise ilk kez canlı mühimmat kullandık. Rüzgarlı havaya karşın evvelden belirlediğimiz hedefleri tam isabetle imha etmeyi başardık. Gerek geliştirdiğimiz özgün güdüm sistemi ve platform gerekse projedeki paydaşımız TÜBİTAK SAGE'nin geliştirdiği tapa sistemi ve mühimmatıyla bu ürünün kendi sınıfında dünyadaki en iyisi olmaya aday olduğu kanaatindeyim. Kamikazelerin savaşlarda son senelerde gitgide artan önemi düşünüldüğünde, böyle stratejik bir ürünü Türkiye'ye kazandırdığımız için bir hayli gururlu ve mutluyuz."

Yorumlar (0)