Daha önce görülmeyen deniz canlısını Türk muhabir görüntüledi

Türk foto muhabiri, Antarktika’da bulunduğu Türk Bilim Üssü’nde “Beroe cucumis” isimli bir canlıyı görüntüledi. Bu canlının bu boydaki hali daha önce kimse tarafından görüntülenmemişti. Öyle ki Antarktika’nın güneyinde bu canlının yaşamadığı düşünülüyordu.

BİLİM-TEKNOLOJİ 05.04.2022, 16:46 05.04.2022, 17:58
Daha önce görülmeyen deniz canlısını Türk muhabir görüntüledi

Türk foto muhabiri Şebnem Coşkun, 10-28 Şubat tarihleri arasında TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne katıldı. Antarktika coğrafyasında canlıları gözlemleme ve fotoğraflama imkanı bulan Coşkun, Horseshoe Adası’nda dalış yaptı. Su altını fotoğraflamak için Gaul Koyu’ndaki buz dağlarının arasına dalan foto muhabiri, su altında pembe renginde bir canlı gördü. Coşkun bu canlının fotoğrafını çekerek yüzeye çıktığında yetkililerle inceleme gerçekleştirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Su Ürünleri Bölümü Başkanı Alpaslan Kara’nın literatür taramasında keşfedilen canlının “Beroe cucumis” isimli canlı olduğu ve daha önce Antarktika’nın güneyinde görülmediği öğrenildi. 



“6 santimden büyüğü daha önceden görülmemişti”

“Ctenophora” canlı grubundan olan bu pembe renkli ve şeffaf canlının en fazla 15 santimetre büyüyebildiğini aktaran Kara, şunları dile getiriyor: “Beroe cucumis türünün şu anda yaşaması elverişli olmayan Antarktika’nın soğuk bölgelerine küresel ısınmayla birlikte geçiş yapmasını bekliyoruz. Bu süreç 2050’yi bulacaktır. Çoğu insan tarafından denizanası sayılan canlı denizanası değil. Daha önce Antarktika kıyılarında görülen deniz canlısının, kıtanın güneyinde daha önce görüldüğüne dair bir kayıt bulunmuyor. Denizanalarını yiyerek beslenen canlının ağzı, kendi vücuduna göre oldukça büyük ve geniştir. Bu vesileyle kolaylıkla avlanabilir. Horseshoe Adası kıyılarında bulduğumuz canlı, 4 bin metreye kadar olan derinliklerde yüzebilir. Biyolüminesans ismi verilen yani kimyasal yollarla ışık üretebilen beroe cucumis, doğanın mucizevi küçük canlılarından yalnızca biridir.”



“Okyanus dibinde yalnız olmadığını düşünüyoruz”

“Bu canlının okyanusun dibinde yalnız olmadığını, kıyıda arkadaşlarının bulunduğunu düşünüyoruz. Eğer onları karanlıkta görebilirsek bize pembe ışık göndererek işaret vereceklerdi. Ktenofor ismi verilen canlı grubu, deniz ekosistemlerinin değerli bileşenleri arasındadır. Jelatinimsi yapıya sahip olan canlılar okyanus derinliklerinde, kıyılarda, tropik bölgelerde ve kutuplarda bulunabiliyor. Ancak deniz ekosistemlerindeki rolleri hala tam olarak belirlenebilmiş değil. Krill larvaları, yavru balıklar, zooplanktonlar ve hatta kendilerinden çok büyük olan denizanalarını bile tüketebilen beroe cucumis, Horseshoe Adası’ndaki Adelie penguenlerini de yiyebiliyor. 0-200 metre derinlikte ise daha fazla bulunuyor.”





Yorumlar (0)