Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yerli uydu müjdesi: 2022’de uzayda 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara Gölbaşı’ndaki TÜRKSAT yerleşkesinde düzenlenen TÜRKSAT 5A Uydusu Hizmete Alma Töreni’ne katıldı. Erdoğan, tören sırasında yaptığı konuşmada, TÜRKSAT 6A uydusu için tarih verdi ve önümüzdeki sene uzaya fırlatılacağını söyledi. 

BİLİM-TEKNOLOJİ 28.06.2021, 16:50 28.06.2021, 17:49
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yerli uydu müjdesi: 2022’de uzayda 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜRKSAT’ın Ankara Gölbaşı’ndaki yerleşkesinde düzenlenen ”TÜRKSAT 5A Uydusu Hizmete Alma Töreni” için onur konuklarından biriydi. Hizmete alma yetkisini butona basarak veren Erdoğan, törende konuşma gerçekleştirdi.  



“Uydumuzun devletimize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuşmasına başlayan Erdoğan, şu cümlelerle devam etti: “TÜRKSAT 5A uydusu, Falcon 9 roketi ile Ocak 2021’de fırlatıldı. Mayıs 2021’de ise yörüngeye yerleşti. Uzun bir test aşamasının ardından ise kullanıma hazır hale geldi. Manevra ömrü 35 sene olarak hesaplanmış uydumuz hem uydu iletişim kapasitesini artıracak hem de yörüngedeki haklarımızı garanti altına almış olacak. 2 senelik çalışma sonrasında uydumuzun hizmete girmesine vesile olan herkese teşekkür ederim.” 



“Şimdi sıra TÜRKSAT 5B’de” 

Erdoğan: “Uydumuz Türkiye birlikte Avrupa, Ege, Akdeniz, Ortadoğu, Karadeniz ve Afrika bölgelerini kapsayan geniş bir alanda hizmet verecek. Veri hizmetleri ve televizyon yayıncılığı konusunda daha kaliteli hizmet verilmesine vesile olacak 5A uydusu kendi alanında oldukça önemli bir adım. Şimdi sıra TÜRKSAT 5B’de. Tasarım ve üretim aşamaları başarılı şekilde tamamlanan TÜRKSAT 5B uydumuzun şu anda testleri sürüyor. Amacımız da bu uyduyu 2021’in son çeyreğinde uzaya göndermek. Bu uydunun faydalı yük kapasitesi şimdiye kadarkilerden daha fazla. 5B de hizmete girdikten sonra veri iletişim kapasitemiz 15 kat artacak. Ömrü 35 sene olacak 5B uydusunun ardından ise TÜRKSAT 6A uydumuzu 2022’de uzaya fırlatacağız. Haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke içerisinde yer alan ülkemizin çalışmaları hayırlı olsun.” 



“Bu çağın adı ‘dijital çağ’” 

Erdoğan: “Dünya, yeni bir çağa geçişin sancılarını yaşıyor. Üretimin ve üretim biçiminin kökten değiştiği bir çağ bu. Bu çağın adı ‘dijital çağ’. İnsanlık tarihindeki her yeni çağ gibi bu çağ da sosyal, siyasi, kültürel ve ekonomik dengelerin yeniden kurulmasını sağlayacak. Soyut üretim sınıfına giren bilginin üretimi, yeni çağın en belirgin ve önemli özelliği. İnsan hem kendi başına düşünebilen hem de kendi başına iş yapan sistemlere yönelmiş durumdadır. Bu dijital üretim ve yönetim süreci, yapay zeka ile çok farklı bir evreye ulaşmıştır. Bu değişim, toplumsal yapıdan devlet yönetimine kadar her alanda kendini hissettirmektedir.” 



“Kendi kuşağımızın nasıl yaşadığını düşünüyoruz ve sonra torunlarımıza bakıyoruz” 

Erdoğan: “Demokrasi dediğimiz olgu, bir meydanda toplanan insanların şehrin sorunlarını karara bağlaması ile ortaya çıkmış ve zaman içerisinde seçim ile yönetim seçmeye evrilmiştir. Şu anda ise insanların bir araya gelmesine bile gerek olmadan dijital iletişim kanalları ile görüşmeler yapılıyor ve hızlı şekilde kararlar alınabiliyor. Üstelik bu dijital değişim de oldukça kısa bir sürede gerçekleşti. Kendi kuşağımızın nasıl yaşadığını düşünüyoruz ve sonra torunlarımıza bakıyoruz. Bu nesiller arasındaki fark, bizim kuşağımız ile bizden öncekiler arasındaki farklılıklardan daha fazla.” 



“Küresel adalet, dijital çağ altyapısını da kapsamalı” 

Erdoğan: “Kamu hizmetlerimizin hemen hemen hepsini e-Devlet üzerine aktardık. Şimdi bir tuşa basarak yaptığımız işlemleri bizim zamanımızda günlerce uğraşarak yapıyorduk. İnsanların birbiriyle buluşması, iletişimi, görüşmesi ve tabi konuşması için belirli imkanları ihtiyaç vardı. Şimdi ise saniyeler içinde dünyanın diğer tarafındaki insanlarla iletişim kurabiliyoruz. Fakat şüphesiz ki bu çağda da insanlar arasında adaletsizlikler söz konusu. Kimi insanlar dijital çağın her imkanından faydalanabilirken kimileri de hala ilkel şartlarla hayata tutunma mücadelesi veriyor. Küresel adalet, barınma ve beslenme gibi dijital çağ altyapısını da kapsamalı.” 

Yorumlar (0)