Çocuk felci dünyadan siliniyor

Bilim insanları poliomyelit olarak isimlendirilen çocuk felcinin ikinci DNA zincirini de ortadan kaldırdığını açıkladı. Bilim dünyası böylece çocuk felcini dünyadan silmeye bir adım daha yaklaştı.

BİLİM-TEKNOLOJİ 25.10.2019, 15:30 25.10.2019, 02:24
Çocuk felci dünyadan siliniyor

Dünyada çocuk felci virüsüne ait ikinci bir versiyon ortadan kaldırıldı.Çocuk felcine sebep olan virüse polio adı veriliyor. Bu sebeple poliomyelit olarak isimlendiriliyor. Bilim insanları konuya ilişkin yaptıkları açıklamada bu virüse ait ikinci bir DNA zincirini de yok ettiğini açıkladı. Bu gelişme önemli zira çocuk felcini ortadan kaldırmaya böylece bir adım daha yaklaşıldı diyebiliriz.

Ortadan kaldırılan bu yapı, virüsün sakatlıyı etkilerini sürdüren zincirlerden biriydi. Geçtiğimiz günlerde dünyadan silindiği açıklanan bu zincir sayesinde bulaşıcı hastalık olan çocuk felcinden kurtulmaya dair önemli bir adım daha atılmış oldu.

Söz konusu önemli açıklama Dünya Çocuk Felci Günü ’nde Dünya Sağlık Örgütü ’nün Bağımsız Küresel Çocuk Felciyle Mücadele Değerlendirme Komisyonu tarafından duyuruldu. Açıklamanın öncesinde uzun süreler boyunca dünyanın dört bir tarafında hastalığın incelemesi ve takibi gerçekleştirildi.

Yapılan açıklamada, en son 2012 senesinde Nijerya üzerinde görülen WPV3 isimli çocuk felci virüsünün artık görülmediği ve dünyada bulunmadığı ifade edildi. Duyuru komisyon başkanı ve aynı zamanda aşı uzmanı David Salisbury tarafından Dünya Sağlık Örgütü’nün Cenevre’de bulunan merkezinde yapıldı. Bunun oldukça önemli bir an olduğunu ifade eden Salisbury, geriye kalanın sadece Polio 1 isimli virüsler olduğunu söyledi.

Çocuk felci çoğunlukla hijyen koşullarının düşük ve aşılamanın bulunmadığı yerlerde karşımıza çıkıyor. Daha çocuk çocukları hedef alan hastalık ölümlere ve kalıcı olarak felçlere sebep olabiliyor. Hastalığın en kötü yanlarından birisi de hastalığı bulunduran kişilerin bazılarında herhangi bir belirtinin bulunmaması. Bu durumu daha da zorlaştırıyor.

Geçmiş dönemlerde bazı ülkelerde cVDPV kaynaklı bazı salgınlara rastlandı. En az 2 düzine salgın raporlandı. Polio virüsünün de gelinen aşamada son versiyonun da yok edilmesi için çalışmalar sürüyor.

Yorumlar (0)