Çin’in Shenzhen şehri tüm otobüsleri ‘elektrikli’ yaptı

Çin'in Shenzhen kenti bir devrime imza atıyor. Şehirdeki tüm otobüsler artık sadece elektrikle çalışıyor. Peki elektrifikasyon sürecinde tam olarak neler yaşanıyor?

BİLİM-TEKNOLOJİ 06.05.2019, 13:22
Çin’in Shenzhen şehri tüm otobüsleri ‘elektrikli’ yaptı

Çin’in Shenzhen şehri, bünyesindeki tüm otobüsleri elektrikle çalıştıran dünyadaki ilk büyük şehir. Kentte bulunan 16.000 otobüs şu an elektrikle çalışıyor.

Şehrin tüm taksi ağı da bu durumdan nasiplenecek gibi görünüyor. Zira şu an taksilerin %62’si (12.000) elektrikle çalışıyor. Shenzhen bu oranı 2020 yılına kadar %100 yapmayı planlıyor.

Otobüsler için 510 adet şarj istasyonu!

Elektrikli otobüs sisteminin aksamasına mani olmak için, içerisinde 8.000 adet şarj kutbunun yer aldığı 510 şarj istasyonu inşa edildi. Qinghu Otobüs Terminali bünyesinde ise sadece eylül ayında 30 şarj kutbuna daha yer verildi.

Sözü geçen terminalin yönetici asistanı Guan Anguang, “Her bir otobüs 2 saat içerisinde tamamıyla şarj edilmekle birlikte, her bir şarj kutbu günde 300 otobüse hizmet vermektedir” dedi.

Elektrik ihtiyacı devlet tarafından karşılanıyor

Shenzhen otobüs ağının tüm elektrik ihtiyacı, ulusal ve yerel hükümet tarafından kamu toplum taşıma şirketlerine sağlanan yardımlar sayesinde karşılanabiliyor.

Ülkelerin elektri otobüs ağı oluşturması her ne kadar pahalıya patlasa da, Shenzhen şirketleri bunun için farklı yöntemler geliştirmiş.

Bazı otobüs operatörlerinin satın alınmak yerine, kiralanması veya araçların doğrudan üreticiden temin edilmesi yüksek paralarla yapılacak olan yatırımları azaltıyor. Bu sayede daha az para çıkışı sağlanıyor.

E-otobüs sistemiyle birlikte otobüsler 250 km’ye kadar çıkabilecek

Shenzhen aynı zamanda, otobüs ağı ve şarj edilebilir altyapı sistemleri alanlarında da çeşitli yatırımlarda bulunmasının yanı sıra, 250 kilometre  sürüş (yaklaşık 5 saat) sağlayan e-otobüs sistemi de geliştirdi.

Buna ek olarak, görevliler otobüs yollarının şarj istasyonları ile donatıldığından emin olmak için çalışmaları sürdürüyor. Otobüslerin ömür boyu garantili olduğunun da altını çizmekte fayda var.

Çin çevre kirliliğine savaş açtı!

Çin’in elektrikli toplu taşıma sistemine yapmış olduğu yatırım sadece fosil yakıt kullanımı azaltmak değil aynı zamanda çevreye zarar veren duman  salımını olabildiğince azaltmak. Zira şehirlerde hava kalitesi tehlikeli seviyelere ulaştı.

2014 yılında ülkenin çevre kirliliğine savaş açmasıyla birlikte, elektrik santralleri inşası durdurularak yenilenebilir enerji sistemlerine ağırlık verilmeye başlandı.

Shenzhen şehrinde dizel otobüsler, ulaşımdan meydana gelen çevre kirliliğinin %20’sini oluşturuyordu. Elektrikli otobüslerin tanıtılmasıyla birlikte, karbondioskit yayılımı %48 oranında azaldı.

New York ve Londra da harekete geçti

New York, Londra gibi diğer şehirler de elektrik otobüs ağı için harekete geçti. Londra 2020’ye kadar bütün tek katlı otobüslerini  karbondioksit üretmeyecek şekilde piyasaya sürmeyi hedefliyor. Diğer bir yandan, New York bütün otobüsleri elektrikli hale getirmek için 2040 yılını bekliyor.

Çin’in diğer şehirlerinin, Shenzhen’in bu başarısını egale edip edemeyeceği henüz bilinmiyor. Hükümet 2020’ye kadar şehirlere yardım sağlamayı planlıyor. Aksi takdirde elektrikli otobüsleri tanıtmak epey tuzlu olacak.

Bunlara ek olarak, Çin’in en büyük elektrikli otobüs üretici firması BYD, sektördeki rekabetin yanı sıra, devletin elektrikli otobüs için şehirlere mali destek sağlamasıyla birlikte düşüşe geçecek gibi görünüyor.



 

Yorumlar (0)